Winkelen in Parijs

Parijs is een ideale stad om te winkelen. Als één van de belangrijkste modehoofdsteden van de wereld wemelt het van de bekende maar ook onbekendere modemerken. Een trend in Parijs is dat je naast de Franse modemerken in toenemende mate ook couturiers uit Engeland, Japan, Italië, België en andere landen in de Parijse straten terugziet. Zoals overal geldt zeker ook in Parijs dat aan haute couture een flink prijskaartje hangt. Gelukkig heeft Parijs meer te bieden dan Chanel, Dior of andere exclusieve merken. Ook in Parijs is er volop keuze als het aankomt op confectie of goedkope kleding. Op deze pagina bieden we informatie over winkelen in Parijs, koopzondagen, openingstijden en outlet shops.

Parijs bezienswaardigheden

Parijs telt enorm veel bezienswaardigheden zoals musea, monumenten, tuinen, gebouwen en natuurlijk de Eiffeltoren.
De site top10bezienswaardigheden.nl een lijstje gemaakt van tien bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen:
Parijs bezienswaardigheden top 10

Duurdere winkels

Sommige straten en pleinen in Parijs zijn vooral het domein van de duurdere modewinkels, parfumeurs, schoenenzaken, chocolatiers en patissiers. Zo moet je er niet van staan te kijken dat je bij topchocolatiers bedragen van 70 tot 80 euro betaalt voor een geschenkverpakking met ongeveer vijfhonderd gram aan chocolade/bonbons. De duurdere winkelstraten en pleinen in Parijs zijn onder andere Avenue des Champs-Élysées, Rue de Faubourg Saint-Honoré, Rue Royale, Place Vendôme, Avenue Montagne en een aantal uit de negentiende eeuw overgebleven passages.

Galeries Lafayette

Een warenhuis waar je veel van de grotere merken terugziet is Galeries Lafayette. Aan Boulevard Haussmann kun je als je wilt urenlang shoppen tussen kleding, schoenen, tassen, cosmetica, parfums en accessoires. Galeries Lafayette was eind negentiende eeuw ooit begonnen in Parijs als een bescheiden warenhuis en is inmiddels uitgegroeid tot een Franse keten die ook een paar vestigingen in het buitenland heeft.

Betaalbare winkels

Het grootste deel van de winkels in Parijs betreft zaken waar mensen met een gemiddeld inkomen ook rustig kunnen winkelen. In een wereldstad van dit formaat zijn allerlei nationale en internationale ketens gevestigd. Een groot deel van de namen die je in veel andere steden tegenkomt, zie je daarom ook in Parijs. Wie veel van dit soort winkels onder één dak wil zien die kan de RER-trein of metro pakken naar La Défense. Je stapt uit bij overdekt winkelcentrum Les Quatre Temps, waar je ongeveer driehonderd winkels verzameld ziet. Ook aan de Champs-Élysées zie je een aantal grote merken terug.

De historische wijk Le Marais is een populaire wijk onder de mensen die willen snuffelen in leuke boetieks. Mode, hebbedingetjes, lekkernijen en hippe galeries zitten hier vermengd met een aantal leuke horecagelegenheden. De wijk Les Halles is mede dankzij Forum des Halles ook een populair winkelgebied. Een wijk waar we zelf graag komen om te winkelen is St. Germain. Hier heb je nog veel typische Parijse winkeltjes die je elders niet aantreft.

Grotere winkelcentra en commerciële gebieden zie je vooral in de voorsteden van Parijs. Deze richten zich vooral op lokale bewoners en zijn over het algemeen wat minder interessant voor toeristen.

Koopjes

Parijs heeft een aantal plekken waar je goedkoop kunt winkelen. Natuurlijk kun je snuffelen op rommelmarkten naar tweedehands spullen, maar ook in de winkels zelf kun je prima je slag slaan. Zo is het noordelijke deel van Boulevard de Magenta een plek waar je goedkope kleding en schoenen kunt kopen. Hier is een opvallend groot aanbod van goedkope pakken, feestjurken en trouwjurken. Bij de lage prijzen hoort ook een zichtbaar lagere kwaliteit. Wie echter een beperkt budget heeft die zou hier misschien toch eens een kijkje moeten nemen.

Verspreid door Parijs vind je goedkope kledingwinkels. Deze zitten over het algemeen niet in de drukkere toeristengebieden, op enkele uitzonderingen na. Een voorbeeld hiervan is Sympa, die in de wijk Montmartre te vinden is. Hier vind je echte merken zoals Kookai, Naf—Naf en Printemps, maar dan tegen een fractie van de originele prijzen. Je zoekt de kleding werkelijk tussen graaibakken en dozen, zodat vrijwel iedere vorm van orde verdwenen is. De kopers maakt het niet uit, want shoppen bij Sympa betekent serieus lage prijzen voor kwalitatief goede producten. De winkels van Sympa zitten aan Rue de Steinkerque. Dit is de straat die je vanaf metrostation Anvers richting het hart van de wijk Montmartre brengt. De straat is verder vooral gevuld met souvenirwinkels.

Bouquinistes

Parijs is een geweldige stad om voor nieuwe maar vooral ook tweedehands boeken te snuffelen. Zo zijn er in de wijk Saint-Germain een aantal goede boekenwinkels te vinden waar je tussen gebruikte boeken kunt snuffelen. De leukste plek om tussen oude boeken, prenten en kaarten te snuffelen is langs de kaaien van de Seine. Aan de Quai de Louvre, de Quai de la Mégisserie, de Quai de la Tournelle en de Quai Voltaire staat al eeuwenlang de bouquinistes van Parijs hun waren aan te bieden. Deze openluchtmarkt strekt zich uit langs de Seine en is te herkennen aan de groene stalletjes, die allemaal aan beperkte maximale afmetingen moeten voldoen. Na sluitingstijd worden de stalletjes ingeklapt en blijven er slechts groene bakken over. In totaal zijn er meer dan tweehonderd bouquinistes in Parijs. Tussen de vele boeken zie je wel steeds meer souvenirs, schilderijtjes en andere artikelen. Toeristen vinden dat aangenaam, Parijzenaars vinden over het algemeen dat het afbreuk doet aan een eeuwenoude traditie.

Vlooienmarkten

Parijs is misschien wel dé stad van de vlooienmarkten. Verspreid door de stad worden er het hele jaar door rommelmarkten gehouden. Vooral in het voor- en najaar worden er veel vlooienmarkten georganiseerd. Deze 'puces' of 'vide greniers' horen bij Parijs zoals de Eiffeltoren en de Seine. Aan de noordkant van het centrum wordt ieder weekend de grootste vlooienmarkt ter wereld gehouden: de vlooienmarkt van Saint-Ouen, ook wel de Puces de Clignancourt genoemd. Deze vlooienmarkt bestaat uit hoofdzakelijk professionele handelaren waar je tussen tweedehands spullen veel antiek en brocante kunt vinden. Denk niet dat je hier goedkoop naar antiek kunt zoeken, want de handelaren zijn heel goed op de hoogte van de marktwaarde.

Uitverkoop

In Parijs is het twee keer per jaar uitverkoop. Deze wordt in Parijs 'soldes' genoemd. In januari is de winteruitverkoop en in juli is de zomeruitverkoop. De exacte data zijn ieder jaar anders, omdat ze gebaseerd zijn op wanneer de woensdagen in vallen. De winteruitverkoop start op de tweede woensdag van januari, tenzij deze na 12 januari valt. In dat geval wordt de eerste woensdag van januari gehanteerd. De zomeruitverkoop begint op de laatste woensdag van juni. De uitverkoop start altijd om 08:00 uur 's morgens. Zowel de zomer- als de winteruitverkoop duren vijf weken. De uitverkoop eindigt op een dinsdag. De data worden door de overheid vastgesteld en gelden dan voor heel Frankrijk.

Aan het begin van de uitverkoop zijn de kortingen aantrekkelijk en is het aanbod nog redelijk. Je ziet dat de beste koopjes na de eerste of tweede dag vaak al flink afgenomen zijn. De meest gewilde artikelen worden meestal in de eerste ochtend van de uitverkoop al weggekaapt. Naarmate de uitverkoopperiode vordert slinkt het aanbod maar stijgen de kortingen. Aan het eind van de soldes kunnen de kortingen oplopen naar 70 tot 90 procent.

Outlet shops

De outletwinkels liggen buiten het centrum van Parijs. Een populaire outlet mall is La Vallée Village Chic Outlet Shopping. La Vallée Village ligt in Serris, op slechts tien minuten rijden van Disneyland. Een (mid)dagje winkelen is dus prima te combineren met een bezoek aan het populaire themapark. La Vallée Village is alle dagen geopend van 10 tot 19 uur. Op zaterdag sluit La Vallée Village pas om 20:00 uur. In totaal zijn er meer dan honderd winkels gevestigd in La Vallée Village. Er zijn vooral veel designer outlets te vinden met merken zoals Jimmy Choo, Diane von Furstenberg, Kenzo, Michael Kor's en Tod's.

Marques Avenue Outlet is een outlet winkelcentrum met ruim zeventig merken, waaronder Calvin Klein, Nike, Wonderbra, Le Coq Sportif en Mango. Er zijn ook veel merken te vinden die voor Nederlanders vaak wat minder bekend of zelfs geheel onbekend zijn. Marques Avenue Outlet is te vinden op het eiland L'Ile Saint-Denis, in de Seine. De winkels zijn maandag t/m vrijdag van 10 tot 19 uur geopend. Op zaterdag is Marques Avenue Outlet van 10 tot 20 uur geopend. Op zondag zijn de winkels gesloten.

Openingstijden

De meeste winkels in Parijs zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. Ze openen hun deuren tussen 9:00 en 10:00 uur. De meeste winkels sluiten rond 19:00 weer. Koopavonden kent men in Parijs amper, met uitzonderingen van de grote warenhuizen. Supermarkten hebben meestal langere openingstijden. Zij openen meestal rond 8 uur hun deuren en zijn open tot 22 uur 's avonds.
Op zondag zijn veel winkels gesloten, op sommige wijken en straten na waar de winkels wél op zondag geopend mogen zijn. Dit zijn o.a. de wijken Marais en Île Saint-Louis in het 4e arrondisement. ook veel winkels aan de Champs-Élysées zijn op zondag geopend. Koopzondagen komen verder niet zoveel voor in Parijs. De meeste winkels zijn de laatste drie zondagen voor kerstmis wel geopend.

Straatverkopers

In Parijs zie je veelal illegale straatverkopers. Zij bieden onder andere miniaturen van de Eiffeltoren, speelgoedjes en namaaktassen aan. Het is verleidelijk om voor weinig geld een namaakexemplaar te kopen van merktassen, maar ook in Frankrijk geldt dit als een economisch delict. Niet voor niets dat de handelaren het massaal op een lopen zetten zodra er politie nadert. Daarom bieden ze hun waren aan op doeken die ze met één beweging om kunnen toveren tot een gevulde plunjezak als dat nodig is. De straatverkopers zie je vooral rondzwerven bij populaire toeristische attracties zoals de Eiffeltoren en Montmartre.

Andere bezienswaardigheden

Deze pagina beperkt zich tot de musea die de stad Parijs telt. Andere bezienswaardigheden van Parijs zijn terug te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

Bijzondere plaatsen in Parijs

De site bijzondereplaatsen.nl heeft over een aantal musea, bezienswaardigheden en locaties in Parijs en Versailles aandacht besteed op hun site:

Arc de Triomphe
Eiffeltoren
Galerie Vivienne
Galeries Lafayette
Grand Trianon
Kasteel van Versailles
La Défense
Ladurée
Le Hameau de la Reine
Les Invalides
Louvre
Musée Rodin
Notre Dame van Parijs
Petit Trianon
Place du Tertre
Tour Montparnasse
Vlooienmarkt van Saint-Ouen

Meer info over Parijs

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Parijs:
5x zien & doen in Parijs
100+ Parijs tips
Parijs in één dag
Parijs informatie
Parijs top 10
Parijs weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Parijs
goedkoop naar Parijs

weekendje Parijs

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy