Parijs bezoeken

Parijs behoort al jarenlang tot de meest geboekte stedentrips onder Nederlandse toeristen. Dat merk je bijvoorbeeld aan het aantal zoekopdrachten dat zoekmachines zoals Google te verwerken krijgen op de zoektermen ‘stedentrip Parijs’ of ‘weekendje Parijs’. Jaarlijks overnachten ongeveer een kwart miljoen Nederlanders in de Franse hoofdstad. De stad heeft een grote aantrekkingskracht en is helemaal ingericht op het toerisme. Parijs heeft een goede infrastructuur, heeft heel veel keus uit overnachtingsmogelijkheden en heeft voldoende te bieden om mensen meerdere dagen een vol programma te bieden. Parijs is vooral ook genieten. Genieten van de sfeer, het eten en elkaar. Parijs wordt vaak gezien als de meest romantische stad van Europa. Of dat waar is of niet, de stad heeft in ieder geval een enorme aantrekkingskracht op verliefde stelletjes.

Reizen naar Parijs

Parijs is zowel via de weg, over het spoor als door de lucht prima te bereiken. De keuze zal vaak kostentechnisch zijn. Ook de reistijd en het gemak zal meewegen in hoe je naar Parijs reist. We beschrijven hieronder de verschillende manieren om naar Parijs te reizen.

Wie naar Parijs wil vliegen die kan dat zowel vanaf Amsterdam Schiphol Airport als vanaf het internationale vliegveld van Brussel doen. KLM en Air France vliegen meerdere keren per dag naar luchthaven Paris Charles de Gaulle. Brussels Airlines vliegt twee keer per dag naar Charles de Gaulle Airport. Vanaf het vliegveld kun je met RER-lijn B naar het centrum van Parijs reizen. Deze stopt op diverse plekken in Parijs, waaronder Gare de Nord. De taxi nemen kan ook, maar dat kan vrij duur uitvallen.

Reizen naar Parijs per trein

Parijs is prima met de trein te bereiken. De Thalys rijdt vanaf Amsterdam Centraal naar Gare du Nord in Parijs. Je kunt ook op deze hogesnelheidstrein instappen op de treinstations Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen-Berchem en Brussel-Zuid. Wie vanaf andere stations reist die zal eerst naar één van deze vijf stations moeten reizen en daar over moeten stappen op de Thalys. De reistijd vanaf Amsterdam bedraagt 3 uur en 16 minuten. Vanaf Rotterdam sta je in 2 uur en 36 minuten in het hart van Parijs. Voor de Thalys moet je wel vooraf reserveren. Dat kan vanaf drie maanden voor vertrek via www.nsinternational.nl.

Parijs is uitstekend via de weg te bereiken. Er zijn meerdere snelwegen die via België naar Parijs leiden. Het gros van de Nederlandse toeristen gebruikt de route via Antwerpen en Lille. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn op de weg, waardoor de reistijd soms flink op kan lopen. Knelpunten zijn vooral de ringweg rond Antwerpen en de wegen rondom en in Parijs. Op de Franse snelwegen moet je tol betalen. Hoeveel dit is, is mede afhankelijk van de route en je vervoermiddel. Reken op ongeveer 35-40 euro aan tol (heen en terug) voor een personenauto. De gemiddelde reistijd vanaf Breda naar Parijs bedraagt 4 tot 4,5 uur. Vanaf Amsterdam is dit 5 tot 6 uur en vanuit Groningen ben je ongeveer 6,5 tot 7 uur onderweg.

Parkeren is lastig en duur in Parijs. Zeker met een grotere auto kunnen de parkeergarages in Parijs lastig zijn. Wie met een camper Parijs wil bezoeken die kan beter de camper op een camping in Frankrijk laten staan en met het openbaar vervoer naar Parijs komen.

TIP: 5 dingen die je moet weten over parkeren in Parijs

Een goedkoop alternatief om naar Parijs te reizen is per bus. Tegenwoordig kun je met Flixbus snel en goedkoop van Amsterdam naar Parijs reizen. De bussen rijden meerder keren per dag tussen verschillende plekken in Amsterdam en Parijs. De reistijd is afhankelijk van je route en het moment op de dag dat je reist. Reken op grofweg 6 tot 9 uur. Flixbus rijdt ook tussen Parijs en andere Nederlandse steden.

Vervoer in Parijs

Binnen Parijs heb je de keuze uit een compleet arsenaal aan vervoersmiddelen. Te voet is je bereik te klein in Parijs, waardoor je eigenlijk niet om andere middelen van vervoer heen kunt. Een gezonde en goedkope optie is om gebruik te maken van de vele witte fietsen in Parijs (Vélib). Als je de fiets iedere keer niet langer dan een half uur aaneengesloten gebruikt kost dit je bijna niets.

Het meest gebruikte transportmiddel in Parijs blijft de Parijse metro. Het metrostelsel van Parijs is efficiënt, snel en goedkoop. Helaas is het daarom ook erg druk tijdens de drukke uurtjes. Tijdens de spitsuren komen bomvolle metro’s zeker voor. Dit geldt ook voor de zaterdag. De RER-lijnen hebben minder haltes, waardoor ze extra snel zijn. Hiermee wordt het centrum o.a. verbonden met La Défense, vliegveld Charles de Gaulle en Versailles. Je kunt voor de metro losse kaartjes kopen, maar ook tienrittenkaarten of een Paris Visité-kaart die recht geeft op 1, 2, 3 of 5 dagen onbeperkt openbaar vervoer in Parijs.

Behalve metro en RER heeft Parijs ook een uitstekend busnetwerk en zijn er een paar tramlijnen. Deze tramlijnen worden vooral gebruikt om naar metrostations te reizen, waarna je vervolgens ondergronds verder reist.

Wie wil gaan autorijden in Parijs die moet zich realiseren dat verkeersdrukte, parkeerproblemen, onoverzichtelijke situaties en het soms ronduit agressieve rijgedrag van Parijzenaars het er vaak niet gemakkelijk op maken. De meeste mensen kiezen er daarom dan ook terecht voor om de auto in een parkeergarage te zetten en in Parijs gebruik te maken van andere transportmiddelen.

parkeren in Parijs

De taxi’s hebben overigens ook wel wat last van het verkeer. Dit blijft wel wat binnen de perken omdat ze waar het kan de busbanen mogen gebruiken. Taxi’s rijden op basis van de taximeter. Je kunt een taxi vooraf bestellen, op straat aanhouden (mits de taxi ‘vrij’ is) of vanaf een taxistandplaats gebruiken. Op zondagen, feestdagen en ’s nachts gelden er hogere tarieven. In vergelijking tot de Nederlandse en Belgische taxi’s zijn de taxi’s in Parijs niet zo duur.

Behalve de standaard vervoersmiddelen kent Parijs nog veel verschillende soorten van vervoer die vooral voor toeristen bedoeld zijn zoals de hop-on-hop-off bussen, boten, tuktuk’s en fietstaxi’s.

Ontdek Parijs met de hop-on-hop-off bus

De hop-on-hop-off bus is ideaal voor toeristen die het maximale uit hun Parijs-ervaring willen halen. Deze speciale dubbeldekkerbussen brengen je langs de mooiste bezienswaardigheden en leukste plekjes van Parijs. Onderweg zorgt de audioguide ervoor dat je alle ins en outs over deze boeiende bestemming te horen krijgt, terwijl je een geweldig uitzicht over de stad hebt.

reserveer tickets voor de hop-on-hop-off bus

Wat te doen in Parijs?

Parijs is een stad waar veel te zien en te doen is. Er kunnen uiteenlopende redenen zijn om een stedentrip naar Parijs te maken. De meeste toeristen die Parijs bezoeken doen dat zonder een specifiek doel, maar willen Parijs in het algemeen ontdekken. De Eiffeltoren bezoeken hoort daar overigens standaard wel bijna altijd bij.

Een redelijk deel van de Parijs-bezoekers gaan vooral voor de musea. Parijs telt een aantal prachtige musea, waarvan een deel tot de beste ter wereld behoren. Zo staan er maar liefst drie musea uit Parijs in de top-10 van best bezochte musea ter wereld: het Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou. Parijs wordt dan ook wel gezien als één van de beste steden ter wereld om klassieke en moderne kunst te bewonderen. Op onze museum-pagina vind je een uitgebreid overzicht van musea in Parijs die de moeite waard zijn.

museum

Parijs is één van de modehoofdsteden ter wereld. De stad is daarom een populair uitje om te gaan winkelen. Een deel van de toeristen die Parijs bezoekt heeft dan het shoppen in de vele winkelstraten en boetieks van Parijs als hoofddoel. Op onze winkelen-pagina lees je alles over winkelen in Parijs.

Het uitgaansleven in Parijs heeft enorm veel te bieden. Zoals het een wereldstad betaamt heeft Parijs een levendige uitgaansscene. In wijken zoals Montparnasse, Bastille, Marais en Les Halles kun je prima uitgaan in bars en clubs. In Montmartre kun je terecht voor cabaret en dankzij Opera Garnier en Opera Bastille heeft Parijs veel te bieden op het gebied van opera. Parijs staat vooral ook bekend als een stad met uitstekende jazzclubs. Zo is de Parijse nachtclub New Morning al sinds 1981 een begrip in Parijs op het gebied van jazz en blues.

Parijs is een echte beursbestemming. In complexen zoals Paris Expo Porte de Versailles en Paris-Nord Villepinte worden een aantal grote en kleinere internationale beurzen gehouden, waaronder de tweejaarlijkse autobeurs Mondial de L’Automobile, de Paris Air Show, Première Vision en de modebeurs Pret a Porter. Wie voor beursbezoek naar Parijs gaat die moet er rekening mee houden dat de hotelkamerprijzen rondom het evenement in die periode vaak hoger liggen. Tijdig reserveren of een kamer wat verderop boeken is dan vaak een goede optie.

winkelen

Hoeveel dagen?

Een vraag die sommige mensen zich stellen is hoeveel dagen je nodig hebt als je een stedentrip naar Parijs maakt. Die vraag is ten eerste niet eenduidig te beantwoorden, want het is vooral afhankelijk van je interesses en wat je in Parijs wilt gaan doen. De vraag is ook of je als museumliefhebber echt alle topmusea van Parijs moet gaan bezoeken of dat je je moet beperken tot pakweg drie tot maximaal vijf musea. Wil je Parijs uitgebreid bezoeken dan heb je eigenlijk zeker wel een week nodig. Uit ervaring weten we dat als je teveel doet, niet alle indrukken blijven hangen. Beter is om je bezoek aan Parijs te beperken tot drie of vier dagen en te proberen dan een leuke mix te maken. Kijk voor jezelf wat je must-do’s en must-see’s zijn en bouw daar je programma omheen. Houd rekening met reisafstanden, openingstijden en reistijden. Calculeer ook in dat slechte weersomstandigheden eventueel roet in het eten kunnen gooien.

stedentrip naar Parijs

Parijs in één of twee dagen is ook prima mogelijk. Je zult dan echter serieus moeten keuzes moeten maken. Je kunt tijd besparen door vooraf kaarten voor bezienswaardigheden via internet te kopen. Vooral bij de Eiffeltoren kan je dit een besparing van een half uur tot een uur opleveren in de wachtrij. Het nadeel is dat je in veel bevallen de exacte datum en niet zelden ook het tijdstip moet bepalen. De hoogste verdieping van de Eiffeltoren bezoeken zul je in de meeste gevallen het liefste doen bij mooi weer of in ieder geval voldoende uitzicht. Als je dagen of weken vooraf je entreekaartje al reserveert dan is dit heel lastig in te calculeren.

Uit de statistieken van het Parijse bureau voor toerisme blijkt dat buitenlandse bezoekers gemiddeld ongeveer 2,7 nachten verblijven in Parijs. Franse toeristen verblijven korter in hun hoofdstad. Hun gemiddelde verblijf duurt iets meer dan twee nachten.

De website www.in12uur.nl publiceert inspirerende verhalen met veel mooie foto’s over hoe je een dag op een bestemming door kunt brengen. Dat hebben ze ook gedaan over Parijs: Parijs in één dag.

Parijs met kinderen

Veel mensen reizen zonder kinderen naar Parijs. In het geval dat er geen kinderen in het spel zijn is dat vanzelfsprekend, maar opvallend veel mensen die kinderen hebben kiezen ervoor om zonder hun kroost naar Parijs af te reizen. Niet zelden is dit omdat pa en ma gewoon lekker met zijn tweeën weg willen. Soms is het ook omdat men denkt dat Parijs voor kinderen niet de moeite waard is. Te groot, te druk of te gevaarlijk zijn argumenten die dan gebruikt worden. Parijs is echter ook met kinderen prima te doen. Je zult je tempo en programma wat aan de kinderen aan moeten passen. Ook zul je je moeten realiseren dat vooral jongere kinderen weinig interesse hebben in historische gebouwen, beroemde kunstwerken of de geschiedenis van Parijs. Het toverwoord is ‘balans’. Zorg ervoor dat je de kinderen niet uitpunt met urenlange bezoeken aan musea en zorg er vooral voor dat er ook voor hen voldoende leuke dingen te doen en te zien zijn tijdens de vakantie. Op zijn tijd een lekker ijsje, een crêpe of een andere lekkernij doet overigens ook wonderen.

Parijs met kinderen

Voor kinderen is er in Parijs voldoende te beleven. Wat interessant is, is natuurlijk kind- en leeftijdsafhankelijk. De Eiffeltoren wordt door kinderen vanaf een jaar of zeven-acht interessant gevonden. Meestal kennen ze de toren dan al uit een les op school of van televisie.

De parken van Parijs doen het vaak ook goed bij kinderen. De botanische tuin (Jardin des Plantes) is leuk om samen met de kinderen prachtige planten en bloemen te bekijken. In het park is een dierentuin gevestigd en het natuurhistorisch museum. Beiden worden graag bezocht door de meeste kinderen. Om de hoek kun je eventjes genieten van Marokkaanse thee en lekkernijen bij het theehuis van de Grote Moskee van Parijs.

Parijs met kinderen

Een museum dat door kinderen vaak wel gewaardeerd wordt is Cité des sciences et de l’industrie. Dit wetenschapsmuseum heeft twee speciale afdelingen voor kinderen: Cité des Enfants (3 t/m 11 jaar) en Techno Cité (vanaf 11- 12 jaar). Het Parc waar het museum in ligt (Parc de la Villette) is ook de moeite waard.

Andere dingen die je met kinderen in Parijs kunt doen zijn een het Magiemuseum (Musée de la Magie et des Automates), wassenbeeldenmuseum Grévin (de Franse versie van Madame Tussauds), Jardin d’Acclimation of het maken van een boottocht op de Seine. Wil je je kinderen echt blij maken dan zou je natuurlijk een uitstapje naar het nabijgelegen Disneyland Parijs kunnen overwegen. Eén of twee dagen in dit pretpark maakt het voor de kinderen vaak extra leuk om naar Parijs op vakantie te gaan.

Vooraf reserveren is een must voor Disneyland Parijs. Je kunt via onze betrouwbare partner GetYourGuide online tickets bestellen voor Disneyland Parijs.

Eten en drinken

Parijs is de stad waar veel nationale en internationale topkoks hun kookkunsten vertonen. Parijs telt dan ook een groot aantal toprestaurants. Zo telt de stad bijna honderd restaurants met één, twee of drie Michelin-sterren. Een vergelijkbaar aantal restaurants in Parijs heeft de ‘Bb Gourmand’ status. Wie zich culinair wil laten verwennen in Parijs die zal voor de betere restaurants wel tijdig moeten reserveren. Vooral op de vrijdag- en zaterdagavond zitten de populairste restaurants snel vol. Wie gebruik maakt van reisgidsen of culinaire gidsen om restaurants uit te zoeken die doet er goed aan om op internet te kijken of het betreffende restaurant nog bestaat, of hij verhuisd is of dat er misschien een koerswijziging plaats heeft gevonden. Jarenlang zat er weinig beweging in de culinaire wereld binnen Parijs, maar de afgelopen jaren zit deze markt steeds meer in beweging waarbij er sneller dan ooit restaurants er noodgedwongen mee stoppen of hun naam/concept wijzigen.

stokbrood

Uit eten is in Parijs gemiddeld genomen aan de dure kant. De prijzen voor hoofdgerechten en nagerechten wijken niet zoveel af van die in Nederland, maar zeker in toeristengebieden kunnen de prijzen voor voorgerechten en lunches wel aardig oplopen. Kijk bij brasseriën en restaurants vooral op de borden wat de dagspecials van die dag zijn. Financieel aantrekkelijk zijn de zogenaamde ‘formules’. Dit zijn menu’s vaneen hoofdgerecht met voor- en/of nagerecht. Soms zit er er ook een drankje of koffie na bij inbegrepen. De ‘formules’ zijn vaak, maar niet altijd, gebaseerd op de dagschotel(s).

Je kunt voor de lunch ook doen wat steeds meer Fransen doen: eet een crêpe, koop een belegd stokbroodje bij de bakker of koop iets in de supermarkt en ga vervolgens lekker picknicken.

De tijd dat je in Parijs vooral tot de Franse keuken veroordeeld was is allang voorbij. Wereldkeukens, ketens en fastfood hebben de afgelopen decennia een redelijk groot aandeel binnen de Parijse horeca ingenomen. In Parijs kun je behalve Canard à l’orange, Coq-au-vin, uiensoep, quiche en Salade Niçoise ook genieten van couscous, pasta, tapas, sushi, tortillas, curry en döner kebab.

couscous

Als drank wordt in Parijs natuurlijk redelijk wat wijn gedronken. Opvallend is dat de wijn niet per definitie goedkoper is per centiliter als je een grotere karaf bestelt. Op veel plekken heb je tegenwoordig ook een redelijke keuze uit bieren en cocktails. Zo hebben we op redelijk wat plekken van heerlijke Belgische bieren kunnen genieten. De prijzen voor drankjes kunnen aardig uiteen lopen in Parijs. Vooral voor frisdrank en water kunnen prijzen soms weleens veel hoger uitvallen dan je verwacht had. Als het happy hour is liggen de prijzen voor cola en sinas vaak hoger dan voor bier, wijn of cocktails.

drinken