Overnachten in Parijs

Het toerisme is voor Parijs een belangrijke bron van inkomsten. Jaarlijks overnachten ongeveer dertig miljoen toeristen in Parijs, die verblijven in ruim tachtigduizend hotelkamers en appartementen. Als je de voorsteden meetelt overstijgt dit aantal de honderdduizend. De gemiddelde bezettingsgraad van de hotel in Parijs ligt tegen de tachtig procent. Jaarlijks brengen de toeristen veertig miljoen euro aan toeristenbelasting in het laatje van Parijs. Wie deze cijfers ziet die heeft een idee hoe omvangrijk het toerisme in Parijs is. Dat betekent dat er een enorme keuze is in accommodaties, waarbij er voor ieder wel wat wils te vinden is.

Onze aanraders

Wij hebben inmiddels al redelijk wat keren in Parijs overnacht. Soms was het goed, soms matig en soms uitstekend. We durven de onderstaande hotels zeker aan te raden:

Mama Shelter
In het 20e arrondisement ligt Mama Shelter. Dit is één van de hipste hotels van heel Frankrijk. Ontwerper Philippe Starke is mede verantwoordelijk voor het zeer smaakvol ingerichte hotel. Bezoek ook zeker het restaurant beneden, waar regelmatig live muziek te horen is. Vergeet dan niet om vooraf te reserveren, want Mama Shelter is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip in Parijs.

Hôtel de Banville
Het viersterren Hôtel de Banville ligt op slechts een kwartier wandelen van de Arc de Triomphe en de Champs-Élysées. Smaakvol ingerichte kamers dragen zeker bij aan de romantiek tijdens een weekendje Parijs. Een aanrader voor verliefde stelletjes.

Verschillen in prijs en kwaliteit

Parijs behoort tot de duurdere steden om te overnachten. Als je kijkt naar de prijs per vierkante meter dan is dit misschien zelfs een understatement, want de gemiddelde kamergroottes in Parijs liggen onder het gemiddelde wat je wereldwijd gewend zult zijn. Dit geldt vooral voor hotels in het centrum van Parijs. Naarmate je verder van het centrum verwijderd raakt, wordt de kans groter dat je meer vierkante meters ter beschikking hebt. Of de afmeting van de hotelkamer van belang is, is een persoonlijke voorkeur. Houd er rekening mee dat er in Parijs hotelkamers verhuurd worden die amper de tien tot twaalf vierkante meter overschrijden. Dat is, zeker met twee mensen, aan de krappe kant. Er zijn echter ook voldoende mensen die redeneren dat je de ruimte niet nodig hebt. De meeste mensen gebruiken hun kamer echter alleen maar ’s nachts, waardoor de behoefte aan extra ruimte niet zo sterk is dat men daar extra voor wil betalen.

Het verschil in kwaliteit tussen de verschillende hotels is soms enorm. De prijs zegt vaak weinig. Een duurder hotel hoeft ook in Parijs niet per definitie beter te zijn. Het is daarom aan te raden om vooraf goed te lezen wat andere reizigers over de accommodatie te zeggen hebben voordat je een boeking maakt. Kijk vooral goed naar zaken die direct met slaapcomfort of hygiëne te maken hebben. Sommige hotels zijn al ver over hun houdbaarheidsdatum heen en hebben te maken met achterstallig onderhoud. Soms is er gewoon sprake van oudere panden die weinig geluidsisolatie kennen. Een kamer aan een drukke straat kan je dan uit je slaap halen. Ook zitten er niet veel mensen op te wachten om mee te kunnen genieten van het liefdeleven van andere gasten dankzij een kartonnen wandje in plaats van een betonnen muur.

Overnachten in Parijs

Ligging van accommodatie

Als je echt heel dicht bij de grote toeristische attracties en bezienswaardigheden wil overnachten dan betaal je daar over het algemeen wat meer voor. Het grappige is dat dat helemaal niet nodig is tenzij je geen gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Parijs. Omdat Parijs echter zo groot is ontkom je daar bijna niet aan, tenzij je je tot een kleiner gebied binnen Parijs beperkt, de fiets gebruikt of bereid ben om je met de taxi te verplaatsen. Als je dicht bij een opstappunt van een hop-on-hop-off bus overnacht en daar gebruik van wilt maken dan heb je ook geen verder openbaar vervoer nodig.

Persoonlijk geven we er de voorkeur aan om zo dicht mogelijk bij een metrostation te overnachten die een goede verbinding heeft met belangrijke plekken in Parijs. Hoe meer je moet overtappen, des te meer reistijd je hebt. De combinatie van de ligging bij een metro (of RER of tram) station en een iets grotere afstand tot het drukste hart van Parijs zorgt ervoor dat je meestal wat minder voor je accommodatie betaalt, terwijl je amper meer reistijd hebt.

Ligging van accommodatie

Appartementen

Een fenomeen dat zeker in een stad als Parijs toeneemt is het huren van (privé)appartementen. Het neemt zelfs zo’n toevlucht dat sommige hotels hun bezettingsgraad terug zien lopen. Ze redenen om een appartement te huren in plaats van een hotelkamer zijn uiteenlopend. Niet zelden is het goedkoper om een appartement te huren. Dat geldt zeker als je als gezin met (oudere) kinderen naar Parijs gaat. Een andere reden om een appartement te huren in plaats van in een hotel te gaan zitten is de ruimte en voorzieningen. Vaak is er meer ruimte. Daarnaast heb je vaak de beschikking over een keuken met of zonder vaatwasser, een wasmachine en gratis wifi. Soms heb je het geluk dat er bij het appartement ook een eigen parkeerplek hoort.

Het allerleukste aan het huren van een appartement is misschien wel dat je in Parijs leeft als een Parijzenaar. Je woont een paar dagen in een normale Parijse wijk, doet daar je boodschappen en ontdekt de wijk. Sommige appartementen worden permanent verhuurd. Er zijn er echter ook waar normaal gesproken iemand gewoon woont en op dagen dat zijn/haar appartement verhuurd wordt, gaat hij/zijn ergens anders slapen. Het rendement van het verhuren zorgt ervoor dat dit de moeite waard is.

Appartementen