Musea in Parijs

Parijs barst van de grote en kleinere musea. Binnen de stad zijn over uiteenlopende onderwerpen soms zeer grote collecties te bewonderen. Hier zitten een aantal zeer zeldzame en waardevolle objecten tussen, die soms grote historische waarde hebben. Als je musea in Parijs wilt gaan bezoeken, houd er dan rekening mee dat stadsmusea vaak op maandag gesloten zijn en staatsmusea vaak op dinsdag dicht zijn. De zondag is over het algemeen de drukste dag in de musea van Parijs.

Als je meerdere musea wilt bezoeken dan is het al snel aantrekkelijk om een Paris Museum Pass te kopen. Deze kaart geeft je gedurende 2, 4 of 6 aaneengesloten dagen recht op gratis toegang in zo’n 60 musea en monumenten in Parijs.

Louvre

Het allermooiste en indrukwekkendste museum van Parijs is voor velen het Louvre. Op de binnenplaats van Paleis du Louvre heb je een mooi uitzicht op het paleis en de glazen piramide in het midden. Eenmaal binnen wordt je overstelpt met allerlei waardevolle en historische schatten. Het enorme complex heeft zo’n vier niveau’s waarin je best enkele dagen kunt doorbrengen. Neem daarom zeker de tijd voor je bezoek aan het Louvre. Enkele hoogtepunten van het museum zijn werken van Leonardo da Vinci (Mona Lisa), Titiaan (Le concert champêtre en Frans Hals (De Zigeunerin). Maar je kunt er ook ‘de Venus van Milo’ Aphrodite bewonderen of andere kunst uit de Griekse Oudheid. Het Louvre is een zeer divers museum waarin je als het ware een reis door de tijd kunt maken.

Als je geen zin hebt om aan te sluiten in de lange rij wachtende bezoekers voor het Louvre, koop dan je tickets vooraf online. Anders kan de wachttijd oplopen tot maar liefst 2 uur of langer!

Reserveer je Louvre e-tickets vooraf online via onze betrouwbare partner Tiqets.com

  • gegarandeerde toegang
  • gratis annuleren tot 24 uur van tevoren
  • mobiele vouchers

Het Louvre bezoeken zonder reservering met tijdslot is niet meer mogelijk!

Louvre

Musée de l'Orangerie

In deze kunstgalerie aan de Place de la Concorde tref je voornamelijk impressionistische en post-impressionistische kunst. De oranjerie die eens te behoorde aan het koninklijke en keizerlijke Tuileries Paleis, werd omstreeks 1852 gebouwd. Tegenwoordig kun je in Musée de l’Orangerie genieten van prachtige schilderkunst die gemaakt zijn door Claude Monet, Pablo Picasso en Amedeo Modigliani.

Meer info over Musée de l’Orangerie

Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou is een waar begrip binnen de kunstwereld. Dit kleurrijke bouwwerk op het Place Geroges-Pompidou is een stukje moderne architectuur dat werd ontworpen door Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini. Eerstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de Millennium Dome in Londen, wat beter bekend staat als The O2 Arena. En Renzo Piano heeft een gebouw ontworpen wat wij allemaal kennen als Nemo in Amsterdam. Centre Georges Pompidou geeft ruimte aan de openbare bibliotheek, Musee National d’Art Moderne en het IRCAM Institut de Recherche et Coordination Acoustique / Musique, een wetenschappelijk instituut over muziek en geluid. De omgeving van het Centre Georges Pompidou sluit uitstekend aan bij invulling van het complex. Je kunt er namelijk genieten van verschillende straatartiesten, muziekanten en een bonte verzameling van bezoekers.

Meer info over Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou

Musée du quai Branly

Een bezoek aan het Musée du quai Branly is een echte beleving. Het museum over de inheemse kunst en culturen van Afrika, Azië, Oceanië en Amerika heeft namelijk heel veel objecten uit deze gebieden die direct tot de verbeelding laten spreken. Verschillende ontdekkingsreizigers en etnologen hebben, met het meebrengen van deze inmiddels uitgegroeide collectie, gezorgd dat ook wij kunnen genieten van al het moois op de wereld. Denk hierbij aan indrukwekkende maskers, schilderijen van Aboriginals, voodoo voorwerpen, christelijke manuscripten en kleurrijke kleding uit Zuid-Amerika.

Meer info over Musée du quai BranlyCité des Sciences et de l'Industrie

Dit opmerkelijk stukje architectuur is het onderkomen van het grootste wetenschapsmuseum van Europa. Cité des Sciences et de l’Industrie is gelegen in het negentiende arrondissement in de directe omgeving van Parc de la Villette. Het museum is zeker voor kinderen erg interessant aangezien zij er verschillende experimenten kunnen uitvoeren en er speciale kinderruimtes zijn. In het La Geode theater, de grote spiegelende bol, worden mooie films getoond en in de onderzeeër de Argonaute kun je een blik werpen in de fascinerende onderwaterwereld.

Meer info over de Cité des Sciences et de l’Industrie

Musée National d'Histoire Naturelle

Het museum over de natuurlijke geschiedenis van Frankrijk, Musée National d’Histoire Naturelle, is beter bekend als MNHN. Al in 1793 werd het museum geopend en kon men er in de koninklijke tuinen genieten van prachtige aangelegde paviljoenen, bloemenpracht en medicinale planten. Nu vandaag is het museum uitgebreid met afdelingen als ecologie en biodiversiteit, de geschiedenis van de aarde, prehistorie, evolutie en moleculaire diversiteit. Ondertussen is het verdeeld over zo’n veertien locaties in heel Frankrijk, waaronder vier in Parijs.

Meer info over het Musée National d’Histoire Naturelle

Musée National d'Histoire Naturelle

Carnavalet Museum

Wanneer je iets meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stad Parijs, dan is het aan te bevelen om een bezoek te brengen aan het Carnavalet Museum aan de Rue de Sevigne. In de twee panden die beter bekend staan als Hôtel Carnavalet en Hôtel Le Peletier de Saint Fargeau kom je zo’n duizenden objecten tegen als meubelstukken, sculpturen, schilderijen, foto’s en tekeningen die een grote periode beslaan uit de geschiedenis van de stad. Sommige stukken gaan terug tot aan de renaissance tijd.

Meer info over het Carnavalet Museum

Musée national du Moyen Âge

In dit museum over de middeleeuwen staat natuurlijk de periode tussen 500 tot 1500 centraal. Hierin begon men aan de bouw van de inmiddels wereldberoemde Notre-Dame, had men het over nieuwe grenzen tussen Oost en West en was het geloof en tradities erg belangrijk. Een boeiend museum waarin onder andere het boerenleven, de politiek en levensomstandigheden voorbeelden zijn van de onderwerpen die ruimschoots aan bod komen.

Meer info over het Musée national du Moyen Âge

Musée d'Orsay

Direct aan de wereldberoemde Seine is het d’Orsay museum van Parijs gelegen. De bijzondere locatie was ooit een treinstation, genaamd Gare d’Orsay. Sinds 1986 heeft het de deuren geopend als kunstmuseum met uiteenlopende werken van grootheden als Monet, Gauguin, van Gogh en Mondriaan. Voor liefhebbers van kunst is dit misschien wel het beste museum van Parijs.

Meer info over Musée d’Orsay

Musée d'Orsay

Musée Rodin

Als ode aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin, werd dit museum in 1919 geopend voor publiek. De locatie diende tijdens het begin van de twintigste eeuw als zijn werkplaats. Hij woonde destijds in Villa des Brillants te Meudon, net buiten Parijs. Musée Rodin laat veel van zijn eigen werk zien, maar ook dat van collega’s als Camille Claudel. In de heerlijke tuin van L’hôtel Biron zijn een aantal van zijn beelden te bewonderen die uitstekend in de omgeving passen.

Meer info over Musée Rodin

Musée Rodin

Musée de l'Armée

Omstreeks 1905 werd dit museum opgericht door de fusie tussen het Musée d’Artillerie en het Musée Historique de l’Armee. Je kunt er dan ook verschillende wapens, uniformen, vervoersmiddelen, kroon collecties en klassieke kanonnen bewonderen. De militaire geschiedenis van Frankrijk staat hierin natuurlijk centraal.

Meer info over Musée de l’Armée

Musée de l'Armée

Grand Palais

Als historische plek trekt het Grand Palais jaar in jaar uit ruim anderhalf miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Daar waar eens het Palais de l’Industrie stond, staat sinds 1897 het Grand Palais des Chams-Elysees. Ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1900 werd dit enorme complex gebouwd om er exposities en andere kunstuitingen tentoon te stellen. Daarna heeft het tijdens de Eerste Wereldoorlog gediend als ziekenhuis en werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Nazi’s. Tegenwoordig heeft het paleis zijn oorspronkelijk functie weer terug en kun je er genieten van exposities in de Galeries Nationales du Grand Palais, in de la Societe Nationale des Beaux Arts, in de Salon d’Automne en Salon Comparaisons. Daarnaast is er nog een wetenschapsmuseum te bezoeken in Palais de la Decouverte die werd opgericht door Nobelprijswinnaar Jean Baptiste Perrin.

Meer info over het Grand Palais

Grand Palais

Petit Palais

Het prachtige bouwwerk aan de Avenue Winston Churchill werd eveneens gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Omdat het tegenwoordig dienst doet als het Museum voor Schone Kunsten ‘Musée des Beaux-Arts de la ville de Paris’ is het gratis toegankelijk voor elke kunstliefhebber. Onder de collecties bevinden zich stukken van Rubens, Rembrandt, Hubert Robert en Geuze, maar ook oosterse kunst en werken uit de renaissance periode.

Meer info over het Petit Palais

Petit Palais