Het weer in Parijs

Parijs heeft een gematigd zeeklimaat. Dit is hetzelfde klimaattype als dat in Nederland en Belgi van toepassing is. Ook Parijs staat onder invloed van de Atlantische Oceaan en heeft te maken met vergelijkbare factoren die in de lage landen het weer bepalen. Als je naar de gemiddelde klimaatcijfers kijkt dan zie je ook vrij weinig verschillen met de langjarige gemiddelde cijfers die voor Nederland van toepassing zijn. Gemiddeld genomen is Parijs iets warmer, iets zonniger en er valt wat minder neerslag. Dat geldt zeker voor de zomermaanden, die in Parijs wat zonniger en droger verlopen. De afwijkingen komen vooral omdat Parijs enkele honderden kilometers zuidelijker ligt dan Nederland. Hierdoor is de zon krachtiger en ligt Parijs ook net iets anders ten opzichte van de golfstroom die verantwoordelijk is voor de aanvoer van een redelijk deel van regenbuien in dit deel van Europa.

Parijs bezienswaardigheden

Parijs telt enorm veel bezienswaardigheden zoals musea, monumenten, tuinen, gebouwen en natuurlijk de Eiffeltoren.
De site top10bezienswaardigheden.nl een lijstje gemaakt van tien bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen:
Parijs bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

Parijs kent vier seizoen die gelijk lopen met die in Nederland. De wintermaanden zijn december, januari en februari. De zomer valt in juni, juli en augustus. De overgangsseizoenen zijn het voorjaar (maart, april en mei) en het najaar (september, oktober en november). Er is wel een wezenlijk verschil tussen Parijs en Nederland. Dat is dat de kans op zomers weer groter is in het voor- en najaar dan bij ons. Niet zelden levert september nog een groot aantal heerlijke nazomerdagen op en kan het zelfs in oktober nog zeer aangenaam buiten zijn.

In de winter ligt het kwik overdag gemiddeld rond de 6 tot 7 graden Celsius. Vorst overdag kan voorkomen, maar het aantal dagen dat dat gebeurt is vrij klein. Soms gaat er zelfs een winter voorbij zonder een vorstdag. Nachtvorst is echter gebruikelijker in Parijs. Gemiddeld ligt de nachttemperatuur enkele graden boven nul. Er zijn echter enkele tientallen nachten per winter dat het kwik onder het vriespunt duikt.

De zomermaanden ligt het kwik overdag gemiddeld rond of tegen de zomerse waarde van 25 graden Celsius. Er zijn echter ook voldoende dagen dat de tropische grens van dertig graden bereikt wordt. Vooral in de maanden juli en augustus is er een redelijke kans dat het flink heet wordt in Parijs. Omdat de stad de warmte lang vasthoudt, koelt het dan in de avonduren meestal zeer geleidelijk af. De officile gemiddelde minimumtemperatuur van ongeveer 14 graden wordt op veel plekken in Parijs op veel dagen in de zomer niet gehaald. Vooral in juli en augustus komen er veel zwoele avonden voor waarbij het kwik rond middernacht nog boven de twintig graden ligt.

De overgangsseizoenen tonen een grillig temperatuurverloop. Je kunt sowieso stellen dat gemiddelde temperaturen die in een klimaattabel staan alleen maar een indicatie zijn, maar dat geldt voor het voorjaar en in iets mindere mate ook voor het najaar in Parijs helemaal. Zo kan het in maart en zelfs begin april nog sneeuwen, maar zijn zomerse dagen in april ook geen uitzondering. Vooral de kans op grote verschillen binnen een korte periode zijn enorm groot. Zo kan het zomaar voorkomen dat je de ene dag in een dikke winterjas loopt, terwijl twee dagen later de korte broeken en rokjes op straat verschijnen.

Neerslag

Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 600 tot 650 millimeter neerslag in Parijs. Het grootste deel valt in de vorm van regen, maar in de wintermaanden valt een deel in de vorm van sneeuw. De meeste sneeuw die in Parijs valt, blijft niet liggen of is binnen een etmaal alweer verdwenen. Toch is het ook in Parijs mogelijk dat sneeuw wat langer blijft liggen. Soms valt er zelfs zoveel sneeuw dat het (lucht)verkeer ontregeld wordt.

De grootste kans op een dag met neerslag heb je in de wintermaanden. Ongeveer tweederde van de dagen in december en januari valt er enige neerslag. In de zomerperiode is de kans dat je een dag met neerslag hebt ongeveer 40 tot 45 procent. Ruim een kwart van de zomerse neerslag valt tijdens onweersbuien, die ook in Parijs zeer heftig kunnen zijn. In het winterseizoen is dat aandeel te verwaarlozen. Gemiddeld valt tweederde van de neerslag in Parijs tijdens 'normale' buien. Elf procent valt tijdens lichte regen en gemiddeld 5% valt tijdens miezerregen.

Zonneschijn

Parijs is een redelijk zonnige bestemming. Het aantal zonuren ligt op jaarbasis gemiddeld rond de 1650-1700 uur. De maanden juli en augustus zijn het zonnigste, gevolgd door juni. De maand december is het somberste, gevolgd door januari en november. Je hebt in augustus bijna vijftig procent kans op een (vrijwel) onbewolkte lucht. In december ligt dit percentage rond de twintig procent. Omdat het aantal uren met daglicht in december ook aanzienlijk lager is resulteert dit in gemiddeld 1,8 zonuren per dag in de somberste maand.

Wind

De gemiddelde windsnelheid in Parijs varieert van 3 tot 5 meter per seconde. De minste wind heb je in de maand augustus. De sterkste winden komen in Parijs gemiddeld in het voorjaar voor, hoewel de zwaarste stormen vooral in het najaar en in de winter voorkomen. De wind waait het meeste uit de zuidelijke, zuidwestelijke of westelijke hoek. Dit geldt vooral voor het najaar. Orkanen komen niet voor in Parijs. Orkaankracht wordt af en toe wel gemeten in Parijs, zoals bijvoorbeeld tijdens de kerststorm die Tweede Kerstdag van 1999 Parijs teisterde.

Langjarige gemiddeldes voor Parijs

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 C 2 C 2 uur 17 dagen 51 mm n.v.t.
februari 7 C 2 C 3 uur 14 dagen 41 mm n.v.t.
maart 11 C 4 C 4 uur 16 dagen 48 mm n.v.t.
april 14 C 6 C 6 uur 14 dagen 52 mm n.v.t.
mei 18 C 9 C 7 uur 15 dagen 63 mm n.v.t.
juni 21 C 12 C 7 uur 9 dagen 50 mm n.v.t.
juli 24 C 14 C 8 uur 9 dagen 59 mm n.v.t.
augustus 23 C 14 C 7 uur 10 dagen 53 mm n.v.t.
september 20 C 12 C 6 uur 12 dagen 46 mm n.v.t.
oktober 16 C 9 C 4 uur 14 dagen 60 mm n.v.t.
november 10 C 5 C 3 uur 16 dagen 51 mm n.v.t.
december 7 C 2 C 2 uur 16 dagen 58 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De favoriete maanden om Parijs te bezoeken zijn mei, juni en september. Het is dan meestal aangenaam warm, de zon schijnt vaak volop en extreme hitte komt amper voor. Dit zijn de maanden dat je volop buiten kunt leven zonder dat de warmte je parten speelt. Het buitenleven draait op volle toeren deze maanden. De terrassen zijn druk bevolkt, de rondvaartboten maken hun tochtjes en op straat heerst een gezellige drukte. Deze maanden hebben ook een nadeel: het zijn over het algemeen de drukste en duurste maanden in Parijs. De bezettingsgraad van de hotels stijgen, dus ook de kamerprijzen. De wachtrijen bij attracties zijn langer dan ooit en eenmaal binnen is het drukker dan je vaak zou willen.

In de maanden juli en augustus is het goedkoper en minder druk in Parijs, terwijl je wel zomers weer hebt. Wie echter eind juli/begin augustus naar Parijs wil gaan die moet zich realiseren dat veel winkels en restaurants de eerste weken van augustus dicht zijn. Dit is de periode waarin veel Parijzenaars hun vakantie vieren. Ze gaan zelf massaal naar de kust, waardoor je in Parijs relatief weinig Parijzenaars ziet in deze periode.

Wat betreft weer een iets groter risico vormen de maanden oktober en april. Het kn dan aangenaam zijn, maar ronduit grijs, guur en/of regenachtig weer is dan ook mogelijk. In deze maanden zijn sommige attracties en musea al wat korter geopend dan in het zomerseizoen. Dat betekent dat je minder bezienswaardigheden in een dag kunt doen.

Het winterseizoen is ons minst favoriete seizoen voor Parijs. Anderen genieten juist van de vele lichtjes terwijl de dagen korter worden. Een witte sneeuwlaag kan dan nog eens een extra dimensie geven aan een bezoek aan Parijs. Het is maar net waar je voorkeur ligt. In de wintermaanden moet je rekening houden met mogelijke winterse omstandigheden. Hierdoor kan de mobiliteit beperkt worden. Ook zijn sommige attracties niet open, zoals de rondvaartboten. Op uitzichtpunten zoals de Eiffeltoren en Tour Montparnasse kan het fris aanvoelen.

Bijzondere plaatsen in Parijs

De site bijzondereplaatsen.nl heeft over een aantal musea, bezienswaardigheden en locaties in Parijs en Versailles aandacht besteed op hun site:

Arc de Triomphe
Eiffeltoren
Galerie Vivienne
Galeries Lafayette
Grand Trianon
Kasteel van Versailles
La Dfense
Ladure
Le Hameau de la Reine
Les Invalides
Louvre
Muse Rodin
Notre Dame van Parijs
Petit Trianon
Place du Tertre
Tour Montparnasse
Vlooienmarkt van Saint-Ouen

Meer info over Parijs

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Parijs:
5x zien & doen in Parijs
100+ Parijs tips
Parijs in n dag
Parijs informatie
Parijs top 10
Parijs weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Parijs
goedkoop naar Parijs

weekendje Parijs

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy