Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding zorgt ervoor dat je reis zo soepel mogelijk verloopt en dat je een aantal mogelijke problemen ter plaatse kunt voorkomen. Dat geldt zeker voor een grote stad als Parijs. Op deze pagina bieden we informatie en tips die van pas komen als je naar Parijs gaat reizen. De reisinformatie is beknopt, maar voor de meeste mensen uitgebreid genoeg. Voor extra informatie raden we aan een speciale reisgids voor Parijs te kopen/lenen, een app te downloaden met relevante reisinformatie of om websites te bezoeken die meer uitgebreide info over Parijs te bieden hebben.

Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.



Alarmnummers

In Parijs kun je net als in heel Europa het algemene noodnummer 112 bellen (gratis). In Parijs zelf kun je ook direct met de politie bellen via 17, met de ambulancedienst via 15 en met de brandweer via 18.

Ambassade

Als je consulaire hulp nodig hebt in Parijs dan kunnen Nederlanders zich wenden tot de Nederlandse ambassade. Deze zit aan 7-9, Rue Éblé. Het telefoonnummer is 0033 1 40 62 33 00. De Belgische ambassade zit aan 9 Rue de Tilsitt, telefoonnummer 0033 1 44 09 39 39.

Documenten

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België en Frankrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Op vluchten dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Drinkwater

Het leidingwater in Parijs kan zonder enige risico’s gedronken worden. Op straat kom je ook drinkfonteintjes tegen, waarbij je gratis water kunt drinken. Ook dit is veilig. Sommige toeristen kiezen ervoor om toch mineraalwater uit fles te drinken. Soms uit gewoonte, soms voor de smaak en soms om geen risico te nemen.

Drinkwater

Drugs

De invoer, het kopen, het verhandelen en het gebruiken van alle soorten drugs is verboden. Als je betrapt wordt dan kun je (hoge) geldboetes krijgen of zelfs in de gevangenis terecht komen. Wie slim is voorkomt problemen door geen drugs mee te nemen en het ook niet te kopen in Parijs.

Elektriciteit

In Parijs worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Parijs reist.

Entreetickets en tours in Parijs

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Parijs bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Parijs.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Parijs
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Parijs via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Parijs via GetYourGuide

Feestdagen

In Parijs worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en soms ook de winkels gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Parijs wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Parijs (en de rest van Frankrijk). Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Parijs op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen.

In Parijs zul je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen. Let goed op tijdens het geld pinnen in Parijs. Net als elders kunnen ook hier dieven het gemunt hebben op jouw bankpas en pincode. In de hectiek van de stad is het mogelijk dat je ongezien bekeken wordt terwijl je aan het pinnen bent. Soms huren criminelen een kamer aan de overkant van een geldautomaat en bespieden ze mensen terwijl ze hun pincode intoetsen. Daarna rolt een handlanger uw zakken, waarna ze met bankpas + pincode geld op kunnen nemen totdat de bankpas geblokkeerd is.

Geld

Gevonden voorwerpen

Parijs heeft een bureau voor gevonden voorwerpen. Deze zit aan 36, Rue des Morillons en is doordeweeks geopend van 08:30 tot 17:00 uur. Op vrijdag sluiten ze om 16:30 uur. Je kunt ze telefonisch bereiken via 08 21 00 25 25.

Gezondheid

Op het gebied van gezondheid loop je in Parijs geen andere of extra risico’s ten opzichte van Nederland of België. Waar je rekening mee moet houden is dat je in Parijs je Europese Gezondheidskaart bijhebt (EHIC). Hiermee kun je in Parijs aantonen dat je verzekerd bent voor de ziektekosten. Hierdoor heb je recht op spoedeisende medische hulp als dat nodig is. Omdat de kosten van medische hulp niet altijd voldoende gedekt zijn door de Nederlandse of Belgische ziektekostenverzekering is het aan te raden om een reisverzekering af te sluiten voor het deel dat niet gedekt is.

Parijs telt ongeveer dertig apotheken, die verspreid door de stad liggen. De openingstijden van de apotheken lopen aardig uiteen. Sommige apotheken sluiten rond 8 uur ’s avonds hun deuren, sommige zijn tot middernacht of later geopend en enkele apotheken zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.

Als het goed is kun je bij de volgende apotheken altijd terecht:

Pharmacie Les Champs Dhéry
84, Ave. des Champs-Elysées; Galeries des Champs-Elysées
8th arrondissement
Metro: George V
Tel: 00 33(0)1 45 62 02 41

Grande Pharmacie Daumesnil
6 place Felix Eboué
12th arrondissement
Metro: Daumesnil
RER: Chatelet Les Halles
Tel: 00 33(0)1 43 43 19 03

Pharmacie Perrault/Europeenne
6, Place de Clichy
9th arrondissement
Metro: Place de Clichy
Tel: 00 33(0)1 48 74 65 18

Internet en telefonie

Parijs heeft op de meeste plekken een uitstekende dekking van het mobiele netwerk. Sinds dat je met een Nederlands abonnement ook elders in de EU kunt bellen en internetten uit je bundel is het online gaan via het mobiele netwerk geen grote kostenpost zoals dat vroeger wel was. Je kunt in Parijs bij veel bezienswaardigheden en belangrijke plaatsen gebruik maken van een gratis internetverbinding via wi-fi. De snelheid van Paris Wi-Fi is niet altijd super, maar het is wél gratis!

Roken

Rokers zijn in Parijs bijna overal veroordeeld tot buiten roken. In openbare gebouwen, scholen, ziekenhuizen, stations, metrostations, hotels, cafés, clubs en restaurants mag niet meer gerookt worden. Door het strenge rookverbod kun je vrijwel alleen nog maar roken in privé woningen, op straat, in parken, in tuinen en op terrassen die zich in de buitenlucht bevinden.

Taal

Frans is de officiële taal en de belangrijkste spreektaal in Parijs. In tegenstelling tot enkele decennia geleden kun je tegenwoordig met Engels prima terecht op heel veel plekken in Parijs. Het gros van de mensen die in het toerisme werkzaam is of in winkels in het centrum van Parijs werkt, spreekt redelijk tot goed Engels. Houd er rekening mee dat echter niet iedereen Engels spreekt, waardoor je soms wel een beetje basiskennis van de Franse taal moet hebben.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Parijs. De zomertijd en wintertijd in Parijs lopen gelijk Nederland en België.

Veiligheid

Parijs is een grote stad waar je als toerist met een aantal zaken rekening moet houden. Zo is er een groot aantal zakkenrollers, dieven en oplichters actief die uit zijn op jouw geld, mobiele apparaten en andere waardevolle spullen. Op de pagina “let op!” lees je hier uitgebreid over. Overvallen komen ook voor. Pas daarom vooral goed op en vermijd ’s avonds zoveel rustige en/of slecht verlichte plekken.

In Parijs geldt een verhoogde terreurdreiging. Aanslagen door leden van terroristische organisaties zijn mogelijk. Mogelijke doelwitten zijn de metro van Parijs, drukke evenementen en plekken waar veel mensen samenkomen. Hoewel de inlichtingendiensten, het leger en de politie er alles binnen hun macht aan doen om de veiligheid binnen Parijs zoveel mogelijk te waarborgen, bestaat er altijd een kans dat het toch lukt om aanslagen te plegen.

Veiligheid