Budgettips voor Parijs

Parijs staat niet bekend als een goedkope vakantiebestemming. De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Hoewel Parijs een redelijk dure vakantiebestemming is, valt er best nog wel wat te besparen. Op die manier kun je je budget voor Parijs wat naar beneden bijstellen of voor hetzelfde geld meer doen in Parijs.

Dit zijn onze besparingstips voor Parijs:

Met de Paris Museum Pass kun je voor 2, 4 of 6 opeenvolgende dagen gratis toegang krijgen tot maar liefst zestig musea en monumenten in Parijs, waaronder het Louvre, Musée d’Orsay, Panthéon, Arc de Triomphe, Centre Pompidou en Musée Rodin. De kosten haal je er bij 1 tot 2 musea of monumenten per dag er al uit. Een bijkomend voordeel is dat je bij de meeste musea en monumenten niet in de rij hoeft te staan maar zo door mag lopen (m.u.v. de veiligheidscontroles).

Betaal niet voor een duur ontbijt bij een hotel. Sommige hotels rekenen gemakkelijk 25 tot 30 euro voor een ontbijt. Alleen als je een zeer stevig ontbijt neemt is het kostentechnisch verantwoord. Veel beter ga je als een echte Parijzenaar ontbijten en neem je in een brasserie of café een kop koffie met een chocoladebroodje of croissant. Kost je vaak niet meer dan vijf euro per persoon en je bent al direct de sfeer in Parijs aan het opsnuiven.

Betaal niet voor een duur ontbijt bij een hotel

In Parijs kun je volop gebruik maken van gratis wi-fi. Niet alleen bieden bars en restaurants massaal gratis internet via wi-fi aan, ook heeft Parijs een eigen wifi-netwerk waar je gratis gebruik van mag maken. Parijs telt honderden hotspots.

gratis wi-fi

Voor iedereen onder de 18 jaar is de entree tot vrijwel alle musea gratis. Dat geldt ook voor houders van een E.U.-paspoort (of ID-kaart) die 18 t/m 25 jaar oud zijn. Ben je bijna 26, ga dan snel nog eventjes naar Parijs voordat je wel de volle mep moet betalen.

TIP!!! Bestel je kaarten voor musea, attracties en stadstours online. Vaak krijg je korting en daarnaast geldt er meestal een ‘skip the line’-regel waardoor je niet in de lange rij wachtende toeristen aan moet sluiten maar (bijna) zo door kunt lopen.
Kijk op Tiqets.com/parijs voor het vooraf reserveren van stadstours en toegangskaarten voor Parijs.

De trein is een snel en mogelijk goedkoop vervoermiddel om naar Parijs te reizen. Hoe vroeger je boekt des te goedkoper de treintickets naar Parijs meestal zijn. Soms zijn er ook aanbiedingen van NS International, waarbij de vanaf-prijs tijdelijk extra laag ligt. Ook in dit geval geldt vaak dat er ruim op tijd geboekt moet worden. Kijk op www.nsinternational.nl voor treintickets naar Parijs.

Wil je musea gaan bezoeken? Een aantal musea in Parijs zijn altijd gratis te bezoeken zoals Maison de Balzac, Petit Palais, Musée du Parfum, Musée Curie en Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Voor een aantal (veelal grotere) musea is de eerste zondag van de maand gratis entree. Hieronder vallen o.a. Centre Pompidou, Musée d’Orsay, Musée Picasso, Musée Rodin, Musée de l’Orangerie en Musée Gustave Moreau. De gratis toegang geldt altijd alleen voor de permanente collecties en tentoonstellingen. Voor sommige musea zoals het Louvre geldt dat de gratis entree op de eerste zondag van de maand niet in het zomerseizoen van toepassing is.

gratis entree op de eerste zondag van de maand

Vind je het openbaar vervoer te duur en zijn de wandelafstanden te groot? Parijs is prima geschikt om op de fiets te verkennen. Dat is goedkoop en tegelijkertijd gezond. Dan hoef je in Parijs ook geen sportschool op te zoeken om aan je conditie te werken. De goedkoopste optie is met Vélib. Deze witte fietsen kun je gratis gebruiken voor een maximale tijdsduur van 30 minuten per keer. Je kunt een dagkaart of weekkaart kopen. Hiervoor betaal je wel een kleine vergoeding. Als je een fiets langer dan een half uur aansluitend gebruikt dan betaal je ook gebruikskosten, die oplopen naarmate je de fiets langer gebruikt. Dit wordt gedaan om het tijdig terugplaatsen van de fiets in één van de vele Vélib-stations aan te moedigen. Let op: een omgedraaid zadel betekent dat de fiets een lekke band heeft.

Wil je een glas wijn bestellen in Parijs, neem dan de huiswijn als je geen echte voorkeur hebt. Het gebeurt zelden dat de huiswijn niet lekker is en de prijs is in ieder geval een stuk vriendelijker dan de wijnen die met naam en omschrijving op de wijnkaart vermeld staan.

huiswijn

Wil je gaan winkelen in Parijs, kies dan de maand januari of juli. Dan is de officiële uitverkoop (Les Soldes). De winteruitverkoop begint de twee woensdag van januari, behalve wanneer deze op 13 of 14 januari valt. In dat geval wordt de eerste woensdag van januari aangehouden. De zomeruitverkoop begint de laatste week van juni. De kortingen tijdens de solden kunnen oplopen tot 70, 80 of zelfs 90 procent.

Lunchen? Doe als Parijzenaars en koop een stokbrood bij de bakker en een kaasje en een fles water of wijn bij de supermarkt. Ga vervolgens lekker picknicken in één van de vele parken en tuinen. Is het geen picknickweer, dan is een belegd (stok)broodje bij de bakker een voordeligere oplossing dan ergens gaan zitten lunchen.

lekker picknicken

Om het kasteel van Versailles te bezoeken moet je entree betalen. Om door de indrukwekkende tuinen van Versailles te wandelen betaal je helemaal niets. Niet voor niets dat jaarlijks miljoenen toeristen door de Franse tuinen van Versailles lopen.

Heb je dorst? Les je dorst bij één van de fonteintjes met gratis drinkwater die je verspreid door Parijs tegenkomt. Je ziet ze vooral in parken en tuinen.

Je kunt betalen voor een mooi uitzicht over Parijs, maar je hebt ook plekken met een gratis uitzicht over de stad. Zo is het uitzicht vanaf de Basilique du Sacré-Cœur prachtig. Een andere plek voor een gratis uitzicht is het dakterras van Galeries Lafayette, het beroemde warenhuis aan de Boulevard Haussmann.

Gebruik het openbaar vervoer in plaats van hop-on-hop-off bussen. Als je je maar weinig hoeft te verplaatsen kun je het beste losse kaartjes of een 10-rittenkaart kopen. ga je vrij frequent met bus, tram of metro reizen dan ben je waarschijnlijk het voordeligste af met een Paris Visité-kaart. Die kun je aanschaffen voor 1, 2, 3 of 5 dagen en biedt je tevens korting op een aantal bezienswaardigheden.

metro

De meeste kerken zijn gratis te bezoeken. Dit geldt ook voor beroemde kerken zoals de Basilique du Sacré-Cœur.

Als je met de auto naar Parijs reist, dan zul je deze ergens moeten parkeren. Parkeerplek is in de regel schaars en duur in Parijs. Kijk goed bij het boeken van een hotel of appartement wat de parkeerkosten zijn. Hoe verder je van het centrum af zit, des te groter de kans dat parkeren goedkoper of zelfs gratis is.

Een gratis bezienswaardigheid is Père Lachaise. Dit is de grootste begraafplaats van Frankrijk. Behalve een indrukwekkende laatste rustplaats met soms prachtige graven of tombes is Père Lachaise ook een plek waar beroemde mensen uit Parijs en soms van elders begraven zijn. Bij de hoofdentree staat een plattegrond waarop de graven van beroemde mensen aangeduid zijn. Zo kun je van een wandeling over de begraafplaats een speurtocht maken, waarbij je op zoek gaat naar de graven van o.a. Edith Piaf, Jim Morrisson en Chopin. Je kunt bij de portier ook een gedrukte plattegrond kopen.



De prijzen van taxi’s vallen op zich wel mee in Parijs. Wie echter in de spits in een taxi stapt die moet zich realiseren dat de taxi veelal rustiger zal moeten rijden en niet zelden stil zal staan. Dit zorgt ervoor dat taxikosten aardig op kunnen lopen. Is reizen met de taxi onvermijdelijk, zorg er dan in ieder geval voor dat je niet in de spits reist.

Ga je met de auto naar Parijs, zorg dan dat je geen boetes oploopt voor fout parkeren of te hard rijden. De Franse boetes worden dankzij het uitwisselen van informatie tussen Nederland en Frankrijk gewoon naar jouw adres in Nederland gestuurd. Aangezien ook in en rondom Parijs de hoeveelheid flitspalen toeneemt kun je met een defensieve rijstijl gemakkelijk onnodige boetes voorkomen.

Een fles mineraalwater wordt in een restaurant meestal duur betaald. Beter is om een karaf kraanwater te bestellen bij het eten. Dit wordt vaak kosteloos gegeven, zeker als je er ook een glas of fles wijn bij bestelt.

Ook Parijs kent zogenaamde designeroutlets. Hier kun je merkkleding tegen aanzienlijke kortingen kopen. Wil je persé winkelen in Parijs dan kun je op deze manier budgetvriendelijk shoppen.

Wil je een papieren reisgids meenemen en ben je lid van de bibliotheek? Grote kans dat ze een behoorlijk assortiment van Parijs-reisgidsen in hun collectie hebben. Eventjes bijtijds reserveren en je kunt je gratis inlezen in plaats dat je een reisgids koopt die je maar één keer gebruikt.

Veel bar/restaurants hebben aan het einde van de dag een ‘Happy Hour’. Alcoholische dranken zoals bier, wijn en cocktails worden dan met korting aangeboden. Vaak betaal je de helft van het normale bedrag.

Happy Hour

Als je een accommodatie wilt gaan boeken in Parijs dan moet je zeker ook eens kijken naar appartementen die via diverse gespecialiseerde websites aangeboden worden. Niet zelden zijn ze goedkoper dan hotelkamers en/of krijg je meer ruimte voor je geld.

Zorg ervoor dat je niet bestolen of opgelicht wordt. Dit lijkt een vreemde opmerking op een pagina met budgettips, maar menig toerist heeft een stedentrip in Parijs zo al veel duurder zien worden. Op onze pagina “let op in Parijs” lees je alles over oplichting en bestolen worden in Parijs.

Gratis evenementen, festivals en concerten

In Parijs worden diverse gratis evenementen, festivals en concerten gehouden.
We zullen er hieronder een aantal noemen op een rijtje zetten:

Het eerste gratis feest is het Chinees Nieuwjaar met optochten en lampionnenfeesten. Dit vindt plaats in Chinatown tussen Place d’Italie en Porte de Choisy.

Eind april of begin mei wordt de grootste jaarmarkt van Frankrijk georganiseerd: Foire du Trône. Deze kermis/jaarmarkt wordt gehouden in het Bois de Vicennes. Je betaalt alleen voor de attracties waar je in gaat.

Ieder jaar wordt op 21 juni het Fête de la Musique gehouden. Tijdens dit muziekfestival treden vooral amateurmuzikanten op. De gratis livemuziek omvat vrijwel alle mogelijke genres zoals jazz, rock, chansons en klassiek. Dit grootse festival wordt verspreid door de stad gehouden.

De Nationale feestdag 14 juli wordt vooral in Parijs uitbundig gevierd. Tijdens Quatorze Juillet is de militaire parade die van Place de la Concorde over de Avenue de Champs-Élysées naar Arc de Triomphe trekt het hoogtepunt van de stad. het is dan wel heel erg druk langs de route. Zowel op Quatorze Julliet als op de avond ervoor wordt er een groots publiek vuurwerk afgestoken.

Halverwege juli begint Festival Paris quartier d’été. Dit is een cultureel feest dat een maand duurt en van alles te bieden heeft op het gebied van dans, theater, muziek, circus en kleinkunst. Het festival wordt op meerdere locaties in Parijs gehouden. Een deel van de evenementen en optredens die onder Festival Paris quartier d’été vallen zijn gratis te bezoeken.

Ieder jaar vinden in september in Parijs de Open Monumentendagen (Journées du patrimoine) plaats. De data vallen gelijk met de Open Monumentendagen die in andere landen in Europa (zoals Nederland en België) gevierd worden. Ruim driehonderd historische gebouwen en monumenten in Parijs openen dan hun deuren voor het publiek. Topper is het Élysée-paleis waar de Franse president woont. Tijdens de Open Monumentendagen is het hier aansluiten in de rij.