Bezienswaardigheden in Parijs

Wie naar Parijs gaat die hoeft zich niet te vervelen. Parijs telt een groot aantal bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Als we een complete lijst zouden moeten maken dan zou deze pagina misschien wel tien keer zo lang worden. Omdat dit geen "alles over Parijs"- site is hebben we ons beperkt tot een aantal bezienswaardigheden die volgens ons zeker vermeld dienen te worden. In reisgidsen over Parijs zijn uitgebreidere overzichten van bezienswaardigheden te vinden. Onze tip is om vooral niet te proberen om alles in Parijs wat enigszins de moeite waard is in je planning te stoppen. Dat is eigenlijk geen doen en je zou vergeten om vooral ook van de sfeer in Parijs te genieten.

Parijs bezienswaardigheden

Parijs telt enorm veel bezienswaardigheden zoals musea, monumenten, tuinen, gebouwen en natuurlijk de Eiffeltoren.
De site top10bezienswaardigheden.nl een lijstje gemaakt van tien bezienswaardigheden in Parijs die je niet mag missen:
Parijs bezienswaardigheden top 10

Kortingen & vermijd de wachtrijen
Bestel je kaarten voor musea, attracties en stadstours online. Vaak krijg je korting en daarnaast geldt er meestal een 'skip the line'-regel waardoor je niet in de lange rij wachtende toeristen aan moet sluiten maar (bijna) zo door kunt lopen.
Kijk op Ticketbar Parijs voor het vooraf reserveren van stadstours en toegangskaarten voor Parijs.
Basilique du Sacré-Cœur

Doordat de Sacré-Cœur op de 130 meter hoge Montmartre heuvel is gebouwd, prijkt het hoog boven de stad Parijs uit. Het fraaie zicht op de witte koepelvormige basiliek is dan ook van ver al te zien. In de omliggende wijk hebben vooraanstaande kunstenaars als Salvador Dalí, Vincent van Gogh en Claude Monet gewerkt of hadden er een eigen atelier. Basilique du Sacré-Cœur werd gebouwd rond 1875 en pas negenendertig jaar later voltooid. De Franse architect Paul Abadie deed aan een wedstrijd mee voor het ontwerpen van een basiliek en won van zo’n 77 kandidaten met zijn ontwerp. Helaas heeft hij het eindresultaat nooit kunnen bewonderen, aangezien hij overleed in 1884. De Sacré-Cœur is gebouwd in een Romeins-Byzantijnse stijl waarbij men gebruik heeft gemaakt van travertijn kalksteen. De koepel is toegankelijk voor publiek. Je moet alleen wel zo’n driehonderd treden beklimmen, maar dat wordt je wel getrakteerd op een opmerkelijk mooi uitzicht over de stad Parijs. Aan de ingang van de basiliek zijn de beelden te zien van Jeanne d’Arc en koning Saint Louis IX. De trappen voor de Basilique du Sacré-Cœur zijn meer dan eens gevuld met mensen die er genieten van het uitzicht, van elkaar of van de omgeving.
www.sacre-coeur-montmartre.com

Place de la Concorde

Dit historische en tevens grootste plein van Parijs is regelmatig het middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen. Op het plein ‘Place de la Concorde’ wat voorheen de naam ‘Place de la Révolution’ heette, zijn ook heel wat executies voltrokken. Toen het plein na de Franse Revolutie in 1795 weer de naam ‘Place de la Concorde’ terug kreeg, heeft men lang gedacht over de nieuwe invulling. En zo ontstond het idee om er de 23 meter hoge obelisk uit Luxor te plaatsen. Het geschenk van de Egyptische onderkoning Mohammed Ali heeft heel wat voeten in de aarde gehad met het rechtop plaatsen ervan. Verder zijn er op het Place de la Concorde nog enkele fonteinen en prachtige standbeelden te vinden.

Sainte-Chapelle

Als onderdeel van het Koninklijke paleis aan de Île de la Cite, had de Sainte-Chapelle als belangrijkste functie de zeer waardevolle religieuze relikwieën en andere kostbaarheden van koning Lodewijk IX te huisvesten. Na plunderingen tijdens de Franse Revolutie zijn nog enkele kostbaarheden overgebracht naar de Notre-Dame. Het meest bijzondere in de Sainte-Chapelle is de lichtinval die via de glas-in-lood ramen binnen komt.

Avenue des Champs-Élysées

De statige boulevard in het 8ste arrondissement van Parijs heeft al voor zeer lange tijd veel aanzien. Al in de zeventiende eeuw kreeg de boulevard aanzien als de ‘Grand Cours’ met aan beide zijden rijen bomen. Door de eeuwen heen werd de laan alsmaar verlengd en uitgebreid tot de huidige lengte van zo’n bijna twee kilometer lang. In het begin van de negentiende eeuw werd er gestart met de bouw van één van de inmiddels beroemdste monumenten van Parijs, namelijk de Arc de Triomphe. Tegenwoordig behoort de Avenue des Champs-Élysées tot de beroemdste straten ter wereld. De luxe panden zijn veelal gevuld als kantoren en winkels met exclusieve merken zoals Guerlain, Louis Vuitton, Cartier en Hugo Boss.
www.champselysees-paris.com

Notre-Dame van Parijs

De prachtige gotische kathedraal van Parijs mag jaarlijks op veel aandacht rekenen. Veel van de toeristen die de stad Parijs aandoen, bezoeken steevast de Notre-Dame. Het is dan ook een plaatje om te zien. Zeker wanneer je bedenkt dat de Notre-Dame van Parijs al in de twaalfde eeuw werd gebouwd. De voltooiing heeft echter tot 1345 geduurd. Ondertussen heeft het dus al heel wat eeuwen doorstaan met daarin geweld, verwoesting en beroving. Denk hierbij aan de Franse Revolutie, en de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. Daarnaast hebben er ook heel wat historische gebeurtenissen plaatsgevonden, zoals verschillende kroningen, koninklijke huwelijken en andere ceremonies. Gelukkig kunnen we dankzij succesvolle restauraties nog altijd genieten van een prachtig stukje nostalgie. Het historische orgel met meer dan zevenduizend pijpen, de indrukwekkende glas-in-lood ramen en de verschillende kunstwerken zorgen er mede voor dat er tijdens piek dagen meer dan dertigduizend mensen op bezoek komen.
www.notredamedeparis.fr

Seine cruise

Een leuke manier om Parijs te verkennen is vanaf het water. De Seine leent zicht prima voor rondvaarten. De Seine boottochten behoren dan ook tot de populairste attracties van Parijs. Je hebt vanaf deze rivier een mooi uitzicht op een aantal bezienswaardigheden van Parijs. Via TicketBar kun je tickets kopen voor de Seine Eiffeltoren cruise, die begint aan de voet van de Eiffeltoren.

Arc de Triomphe

Na Napoleon’s overwinning bij Austerlitz werd er omstreeks 1806 besloten dat er een triomfboog moest komen om de personen te eren die gevochten en gestorven zijn tijdens de verschillende oorlogen of tijdens het strijden voor de Franse revolutie. De Arc de Triomphe werd uiteindelijk in 1836 ingehuldigd. Het vijftig meter hoge monument is gelegen op de Place Charles de Gaulle in de Champs-Élysées. Vanaf het platform heb je een mooi zicht op de stad en al haar pracht. Onder de Arc de Triomphe is het graf van de onbekende soldaat, ter herdenking aan de gevallen Franse soldaten die diende tijdens de Eerste Wereldoorlog.
www.arcdetriompheparis.com

Place de la Bastille

Aan het plein met in het midden de ‘Colonne de Juillet’ stond vroeger de Bastille gevangenis. Vandaar de naam ‘Place de la Bastille’. De Bastille is nu nergens meer te bekennen. De gevangenis die voornamelijk gevuld was met politieke en/of religieuze gevangenen werd kort na de Franse Revolutie met de grond gelijk gemaakt. Op dezelfde plaats is later de Opera Bastille gebouwd. Verder vind je op het plein ‘Place de la Bastille’ de kolom ‘Colonne de Juillet’ een herdenkingsmonument voor de revolutie van 1830. De kolom is ongeveer 47 meter hoog met bovenop het beeld ‘Genie de la Liberte’.

Tour Montparnasse

De beste manier om een mooi uitzicht op de Eiffeltoren te krijgen is door het uitzichtplatform van Tour Montparnasse te bezoeken. Tour Montparnasse is een 210 meter hoge wolkenkrabber die tot 2009 het hoogste gebouw van Frankrijk was. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Parijs en de Eiffeltoren. Vandaar dat jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers gebruik maken van deze mogelijkheid om van een prachtig panoramisch uitzicht te genieten. Wie slim is en niet in de rij wil staan bij deze attractie, die koopt zijn kaartjes online bij TicketBar. Met deze entreetickets kun je direct doorlopen bij Tour Montparnasse. .

Parc Zoologique de Paris

De dierentuin van Parijs is gelegen aan de Avenue de Saint-Maurice in de bosrijke omgeving van het park ‘Bois de Vincennes’. Als onderdeel van het ‘Muséum National d’Histoire Naturelle’ biedt de dierentuin onderkomen aan uiteenlopende diersoorten vanuit de hele wereld. Parc Zoologique de Paris heeft een reconstructie gemaakt van vijf werelddelen met daarin zestien aan de dieren aangepaste omgevingen. Zo kun je de dieren zoveel mogelijk in hun eigen leefomgeving bewonderen. Daarnaast kun je er verschillende rondleidingen boeken of workshops volgen.
www.parczoologiquedeparis.fr

La Grande Arche de la Fraternité

Dit modern stukje architectuur staat in de zakenwijk La Defense. Het monument, wat werd ontworpen door de Deense architect Johan Otto von Spreckelsen en de Deense ingenieur Erik Reitzel, stelt een moderne Arch de Triomphe voor. Het monument werd uitbundig geopend in 1989 ter ere van de tweehonderdste verjaardag van de Franse Revolutie.
www.grandearche.com

Hôtel des Invalides

Dankzijn Lodewijk XIV werd er in het jaar 1671 het eerste gebouw opgericht die diende om invalide veteranen soldaten op te vangen. Omstreeks 1674 werden de eerste gasten ontvangen in Hôtel des Invalides. Tijdens hoogtijdagen verbleven er dikwijls zo’n vierduizend militairen die er allerlei klusjes klaarden om zo mee te werken aan het behoud van het verblijf. Uiteindelijk is Hôtel des Invalides een soort stad geworden met eigen kazernes, een klooster, een ziekenhuis en een soort fabriek. In het museum ‘Musée de l’Armée’ kun je meer te weten komen over dit prachtige initiatief van Lodewijk XIV.
www.musee-armee.fr/accueil.html

Île de la Cité

Van de twee eilanden in de Seine is Île de la Cité er één van. Op het eiland vind je een stukje middeleeuwse geschiedenis voor wat betreft het ontstaan van Parijs. De meest bijzondere bezienswaardigheden zijn de Notre-Dame, de Sainte-Chapelle en de Conciergerie gevangenis waar Marie Antoinette heen gebracht werd nadat zij een jaar in de Temple burcht gevangen werd gehouden. Vele gevangenen, waaronder ook Marie Antoinette, werden vanuit de Conciergerie gevangenis naar verschillende guillotine gebracht. Ook tref je op het eiland Île de la Cité de oudste staande brug in de Seine van Parijs, de Pont Neuf. In opdracht van koning Henry III werd de eerste steen in 1578 gelegd en pas in 1607 onder het regime van koning Henry IV was hij af en werd hij in gebruik genomen. Op de Pont Neuf is een standbeeld te zien van koning Henry IV.

Place du Tertre

De uitstraling van dit charmante plein in het 18de arrondissement van Parijs is bij veel mensen geliefd. Wanneer het weer het enigszins een beetje toelaat, is het Place du Tertre gevuld met allerlei kunstenaars die er graag hun talenten vertonen. In de directe omgeving van dit plein en de Montmartre woonden eens grootheden uit de kunstwereld, zoals Utrillo, Pablo Picasso en onze eigen Vincent van Gogh. Veel toeristen laten op dit knusse plein vaak een eigen karikatuur maken bij één van de vele kunstenaars. Een mooie herinnering aan de stad en al haar talent.

Disneyland Paris

Al sinds de opening in 1992 trekt het entertainmentpark Disneyland Parijs jaarlijks miljoenen bezoekers. Het park wat gebaseerd is op het Amerikaanse Walt Disney World Resort ligt een kleine dertig kilometer ten oosten van Parijs. In het park lopen allerlei figuren rond die beter bekend zijn als Pluto, Belle, Aladdin, Assepoester en natuurlijk Mickey Mouse. Met attracties als Thunder Mountain, Pirates of the Caribbean en Peter Pan’s Flight kun je je de hele dag vermaken. Uitrusten doe je in één van de Disney hotels die in het park te vinden zijn. Het meest populaire is natuurlijk het oorspronkelijke Disney Hotel wat zich direct aan de ingang bevind.
www.disneylandparis.nl

La Madeleine

De L’Eglise de la Madeleine is een rooms-katholieke kerk in de buurt van de Place de la Concorde te Parijs. De kerk vertoond duidelijke overeenkomsten met het Pantheon in Rome, maar ook met het Maison Carree in Nîmes. De kerk, die gewijd is aan Maria Magdalena, werd deels in de achttiende- en negentiende eeuw gebouwd. Tussendoor heeft Napoleon er namelijk een tempel van gemaakt ter ere van zijn soldaten. Nu vandaag worden er nog regelmatig missen bijgewoond en wordt de kerk regelmatig door toeristen bezocht. Want ook binnen is het een prachtige kerk.
www.eglise-lamadeleine.com

Hôtel de Ville de Paris

In veel Franse of Franstalige steden kom je Hôtel de Ville tegen. Hiermee wordt geen echt hotel bedoeld, maar het stadhuis van de plaats. Hôtel de Ville de Paris is een bijzonder bouwwerk. De duidelijke renaissance bouwstijl past geheel in het oude centrum van de stad. Het huidige uiterlijk werd verkregen na een grondige reconstructie in de negentiende eeuw. Hiervoor werden de architecten Theodore Ballu en Édouard Deperthes aangesteld. De reconstructie naar de beeltenis zoals Hôtel de ville er in de zestiende eeuw uitzag, heeft maar liefst negentien jaar in beslag genomen. Ballu heeft ook andere projecten ontworpen, zoals Église de la Sainte-Trinite in Parijs.

Tuilerieën

Het park Tuilerieën, behoorde eens toe aan het voormalige paleis ‘Palais des Tuileries’ wat omstreeks 1871 werd verwoest. Door de eeuwen heen heeft park verschillende metamorfoses ondergaan, waardoor je verschillende details uit het verleden kunt bespeuren. In de zeventiende eeuw heeft de Franse Landschapsarchitect André Le Nôtre er zich mee bemoeit. Er staat dan ook een borstbeeld van hem in het park. In het park zijn tegenwoordig twee musea gevestigd, Musée de l’Organgerie en Galerie Nationale du Jeu de Paume. Jardin des Tuileries is gelegen aan de Seine tussen Place de la Concorde en het Louvre.

Panthéon

Aan het Quartier Latin van Parijs is een prachtig klassiek Romeins bouwwerk te bezoeken wat bekend staat als het Panthéon. Het werd gebouwd als kerk met toewijding aan Sante-Geneviève. Nu tegenwoordig is het meer een mausoleum voor beroemde Franse personen. Het Panthéon in Parijs werd ontworpen door Jacques-Germain Soufflot en werd na zijn dood overgenomen door Guillaume Rondelet. Eenmaal binnen wordt je verrast door een werkelijk schitterend interieur waarin kosten nog moeite bespaard zijn gebleven.

Cimetière du Père-Lachaise

Op deze oude begraafplaats aan de Boulevard de Menilmontant wordt al snel duidelijk hoeveel belang men vroeger hechtte aan de laatste rustplaats. Sommige graven zijn kleine gebouwen of bestaan uit standbeelden en/of andere monumenten. Waarschijnlijk hoe rijker de familie hoe uitbundiger het graf werd. Sinds de oprichting van de ‘Cimetière du Père-Lachaise’ in 1804 zijn er zeker meer dan een miljoen mensen begraven. Onder hen bevinden zich bekende personen als Jim Morrison, Édith Piaf, Molière en Louis Visconti.
www.pere-lachaise.com

Opéra Garnier

Door de klassieke en majestueuze uitstraling wordt dit beroemde theater gebouw ook wel aangeduid als Palais Garnier. De ontwerper Charles Garnier won een prijs voor beste ontwerp van een nieuw opera gebouw waarvoor Napoleon III een wedstrijd uitschreef. In 1861 werd begonnen aan de bouw en in 1875 werden de deuren geopend. Als decoratie zijn er verschillende borstbeelden gebruikt die verwijzen naar componisten, schrijvers en muzikanten.Tegenwoordig is het Opéra Garnier een symbool van de stad Parijs en wordt het veelvuldig bezocht en gefotografeerd. Want zelfs nu is het nog altijd een schitterend gebouw met veel aanzien. In het pand is ook het museum ‘Bibliothèque-Musee de l’Opera National de Paris’ te bezoeken.
www.operadeparis.fr/en/

Place des Vosges

Voor veel mensen is dit plein in het centrum van Parijs het mooiste van de stad. Voor de Franse Revolutie ging het plein door als Place Royale. De nieuwe naam werd gekoppeld aan het eerste departement wat belasting zou gaan betalen aan de nieuwe revolutionaire regering. En dat was Vosges. Het plein ‘Place des Vosges’ meet ongeveer honderdveertig meter breed en lang waardoor het een duidelijk vierkant vormt. In de met rode bakstenen opgetrokken zeventiende eeuwse gebouwen hebben vroeger vooraanstaande personen gewoond. Tegenwoordig zijn het voornamelijk exclusieve hotels, winkels en restaurants met goede naam. Aan het uiterlijk mogen de ondernemers weinig tot niets veranderen, aangezien de uitstraling bewaard moet blijven.

Eiffeltoren

Het inmiddels wereldberoemde symbool van de stad Parijs werd omstreeks 1887 gebouwd naar een ontwerp van twee medewerkers van Gustave Eiffel, de heren Koechlin en Nouguier. De Eiffeltoren is 317 meter hoog en heeft verschillende niveau’s waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt over de stad. Elke avond is er een lichtspektakel te aanschouwen tussen negen en twaalf uur. De elektriciën en lichttechnicus Pierre Bideau onthulde de eerste lichtjes al in 1985 en sindsdien kunnen we keer op keer genieten van deze bijzondere momenten in de stad van de liefde. Om de Eiffeltoren te bezoeken moet je aardig wat geduld hebben. De miljoenen bezoekers die de stad Parijs jaarlijks bezoeken, willen namelijk vrijwel allemaal de Eiffeltoren bezocht hebben. Niet heel zelden staat er dan ook een lange rij met bezoekers te wachten. Met het online kopen van een kaartje bespaar je al een hoop tijd. www.toureiffel.paris

Pont Alexandre-III

Omstreeks 1896 werd er een begin gemaakt aan één van de mooiste bruggen van Parijs. Met de aanleg van de Pont Alexandre III over de Seine werd de Champs-Élysees verbonden met linker oever van Parijs waar de Eiffeltoren en Hôtel des Invalides zich bevinden. De sierlijke Pont Alexandre III is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander III. Op de brug zijn prachtige sculpturen te bewonderen uit de Griekse mythologie zoals goden en nimfen.

Moulin Rouge

Het wereldberoemde cabaret Moulin Rouge aan de voet van de Montmartre in onlosmakelijk verbonden met Can-Can dansende dames in zwierige kleding en met opzwepende dansmoves. Sinds het moment dat de deuren opengingen in 1889 heeft het theater veel liefhebbers mogen ontvangen die er voor een avondje uit graag vertoeven. En dit is na al die jaren nog onveranderd. Niet alleen dansende dames vulden het podium, ook grootheden als Fred Astaire, Ginger Rogers, Frank Sinatra en Charles Aznavour hebben op het podium gestaan. Het typerende uiterlijk van een molen is eveneens onveranderd. Op een slimme doch extravagante manier hebben de zakenmannen Joseph Oller en Charles Zidler plezier, kunst en schoonheid op een doeltreffende manier weten te verwezenlijken en vast weten te houden. Al snel werd de weg naar dit inmiddels wereldberoemde imperium gevonden en de rest is geschiedenis.
www.moulinrouge.fr

Musea in Parijs

Op deze pagina ontbreken de musea van Parijs. Deze staan op een speciale pagina met musea in Parijs.

Parijs kortingskaarten

Ga je naar Parijs dan ben al snel veel geld kwijt aan vervoer en entree als je veel wilt gaan zien en doen. Voor Parijs zijn er speciale kortingskaarten waarmee je gratis toegang krijgt tot musea. attracties en/of openbaar vervoer in Parijs.

Voor museumliefhebbers is er de aantrekkelijk geprijsde Parijs Museum Pas waarmee je toegang hebt tot meer dan 60 musea inclusief het Louvre, de Arc de Triomphe, Centre Pompidou en Musée d'Orsay.

Een extra utgebreide kortingskaart voor Parijs is Paris PassLib'. Deze kaart geeft je naast gratis toegang tot musea ook recht op gratis openbaar vervoer binnen Parijs, een boottocht op de Seine en een dagticket voor een hop-on hop-off sightseeing bus. De Paris PassLib' is de meest verkochte kortingskaart van Parijs.

Bijzondere plaatsen in Parijs

De site bijzondereplaatsen.nl heeft over een aantal musea, bezienswaardigheden en locaties in Parijs en Versailles aandacht besteed op hun site:

Arc de Triomphe
Eiffeltoren
Galerie Vivienne
Galeries Lafayette
Grand Trianon
Kasteel van Versailles
La Défense
Ladurée
Le Hameau de la Reine
Les Invalides
Louvre
Musée Rodin
Notre Dame van Parijs
Petit Trianon
Place du Tertre
Tour Montparnasse
Vlooienmarkt van Saint-Ouen

Meer info over Parijs

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Parijs:
5x zien & doen in Parijs
100+ Parijs tips
Parijs in één dag
Parijs informatie
Parijs top 10
Parijs weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Parijs
goedkoop naar Parijs

weekendje Parijs

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy