Het weer in Parijs

Parijs heeft een gematigd zeeklimaat. Dit is hetzelfde klimaattype als dat in Nederland en België van toepassing is. Ook Parijs staat onder invloed van de Atlantische Oceaan en heeft te maken met vergelijkbare factoren die in de lage landen het weer bepalen. Als je naar de gemiddelde klimaatcijfers kijkt dan zie je ook vrij weinig verschillen met de langjarige gemiddelde cijfers die voor Nederland van toepassing zijn. Gemiddeld genomen is Parijs iets warmer, iets zonniger en er valt wat minder neerslag. Dat geldt zeker voor de zomermaanden, die in Parijs wat zonniger en droger verlopen. De afwijkingen komen vooral omdat Parijs enkele honderden kilometers zuidelijker ligt dan Nederland. Hierdoor is de zon krachtiger en ligt Parijs ook net iets anders ten opzichte van de golfstroom die verantwoordelijk is voor de aanvoer van een redelijk deel van regenbuien in dit deel van Europa.



Temperaturen

Parijs kent vier seizoen die gelijk lopen met die in Nederland. De wintermaanden zijn december, januari en februari. De zomer valt in juni, juli en augustus. De overgangsseizoenen zijn het voorjaar (maart, april en mei) en het najaar (september, oktober en november). Er is wel een wezenlijk verschil tussen Parijs en Nederland. Dat is dat de kans op zomers weer groter is in het voor- en najaar dan bij ons. Niet zelden levert september nog een groot aantal heerlijke nazomerdagen op en kan het zelfs in oktober nog zeer aangenaam buiten zijn.

In de winter ligt het kwik overdag gemiddeld rond de 6 tot 7 graden Celsius. Vorst overdag kan voorkomen, maar het aantal dagen dat dat gebeurt is vrij klein. Soms gaat er zelfs een winter voorbij zonder een vorstdag. Nachtvorst is echter gebruikelijker in Parijs. Gemiddeld ligt de nachttemperatuur enkele graden boven nul. Er zijn echter enkele tientallen nachten per winter dat het kwik onder het vriespunt duikt.

De zomermaanden ligt het kwik overdag gemiddeld rond of tegen de zomerse waarde van 25 graden Celsius. Er zijn echter ook voldoende dagen dat de tropische grens van dertig graden bereikt wordt. Vooral in de maanden juli en augustus is er een redelijke kans dat het flink heet wordt in Parijs. Omdat de stad de warmte lang vasthoudt, koelt het dan in de avonduren meestal zeer geleidelijk af. De officiële gemiddelde minimumtemperatuur van ongeveer 14 graden wordt op veel plekken in Parijs op veel dagen in de zomer niet gehaald. Vooral in juli en augustus komen er veel zwoele avonden voor waarbij het kwik rond middernacht nog boven de twintig graden ligt.

De overgangsseizoenen tonen een grillig temperatuurverloop. Je kunt sowieso stellen dat gemiddelde temperaturen die in een klimaattabel staan alleen maar een indicatie zijn, maar dat geldt voor het voorjaar en in iets mindere mate ook voor het najaar in Parijs helemaal. Zo kan het in maart en zelfs begin april nog sneeuwen, maar zijn zomerse dagen in april ook geen uitzondering. Vooral de kans op grote verschillen binnen een korte periode zijn enorm groot. Zo kan het zomaar voorkomen dat je de ene dag in een dikke winterjas loopt, terwijl twee dagen later de korte broeken en rokjes op straat verschijnen.

Het weer in Parijs

Neerslag

Gemiddeld valt er per jaar ongeveer 600 tot 650 millimeter neerslag in Parijs. Het grootste deel valt in de vorm van regen, maar in de wintermaanden valt een deel in de vorm van sneeuw. De meeste sneeuw die in Parijs valt, blijft niet liggen of is binnen een etmaal alweer verdwenen. Toch is het ook in Parijs mogelijk dat sneeuw wat langer blijft liggen. Soms valt er zelfs zoveel sneeuw dat het (lucht)verkeer ontregeld wordt.

De grootste kans op een dag met neerslag heb je in de wintermaanden. Ongeveer tweederde van de dagen in december en januari valt er enige neerslag. In de zomerperiode is de kans dat je een dag met neerslag hebt ongeveer 40 tot 45 procent. Ruim een kwart van de zomerse neerslag valt tijdens onweersbuien, die ook in Parijs zeer heftig kunnen zijn. In het winterseizoen is dat aandeel te verwaarlozen. Gemiddeld valt tweederde van de neerslag in Parijs tijdens ‘normale’ buien. Elf procent valt tijdens lichte regen en gemiddeld 5% valt tijdens miezerregen.

Neerslag

Zonneschijn

Parijs is een redelijk zonnige bestemming. Het aantal zonuren ligt op jaarbasis gemiddeld rond de 1650-1700 uur. De maanden juli en augustus zijn het zonnigste, gevolgd door juni. De maand december is het somberste, gevolgd door januari en november. Je hebt in augustus bijna vijftig procent kans op een (vrijwel) onbewolkte lucht. In december ligt dit percentage rond de twintig procent. Omdat het aantal uren met daglicht in december ook aanzienlijk lager is resulteert dit in gemiddeld 1,8 zonuren per dag in de somberste maand.

Wind

De gemiddelde windsnelheid in Parijs varieert van 3 tot 5 meter per seconde. De minste wind heb je in de maand augustus. De sterkste winden komen in Parijs gemiddeld in het voorjaar voor, hoewel de zwaarste stormen vooral in het najaar en in de winter voorkomen. De wind waait het meeste uit de zuidelijke, zuidwestelijke of westelijke hoek. Dit geldt vooral voor het najaar. Orkanen komen niet voor in Parijs. Orkaankracht wordt af en toe wel gemeten in Parijs, zoals bijvoorbeeld tijdens de kerststorm die Tweede Kerstdag van 1999 Parijs teisterde.

Veelgestelde vragen over het weer in Parijs

  • Hoe luidt de officiële klimaatclassificatie voor Parijs?

    Parijs heeft binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger te maken met een gematigd zeeklimaat. Dit wordt ook wel een gematigd maritiem klimaat genoemd. De code die hiervoor gehanteerd wordt is Cfb. Bij dit klimaattype horen vier seizoenen met neerslag die vrij evenredig over het jaar verspreid ligt. De winters zijn redelijk mild en de zomers hebben te maken met getemperde temperaturen.

  • Kan het tropisch warm worden in Parijs?

    In Parijs kunnen tropische temperaturen van 30 graden of hoger voorkomen. In de maanden juli en augustus is het vrij normaal dat er één of meerdere dagen met tropische hitte geregistreerd worden. In de maanden mei, juni en september kunnen ook tropische dagen voorkomen. Aan het einde van de maand april gebeurt het zeer sporadisch dat de grens van 30 graden aangetikt wordt.

  • Komen er orkanen voor in Parijs?

    De kans dat je in Parijs met een orkaan te maken krijgt, is minimaal. Sowieso zijn orkanen in Europa al zeer zeldzaam. Wat wel mogelijk is, is dat er bij een storm windstoten voorkomen die orkaankracht bereiken. Dit soort weersomstandigheden komen slechts eens in de zoveel jaar voor in Parijs.

  • Wanneer sneeuwt het in Parijs?

    In Parijs kan het sneeuwen. Gemiddeld sneeuwt het 12 dagen per jaar. De grootste kans op sneeuw in Parijs heb je in de maanden januari en februari (gemiddeld 3 en 4 dagen per maand). Sneeuwval is mogelijk tussen november en april, hoewel die kans in zowel november als april klein is. Als het dan al sneeuwt, is het meestal natte sneeuw.

  • Wat is de beste reistijd voor Parijs?

    Je kunt Parijs het hele jaar door bezoeken. De beste maanden voor een stedentrip naar Parijs zijn mei, juni en september als je graag met goed weer door de stad slentert. Deze maanden zijn warm en overwegend zonnig, zonder té warm te worden. In de zomermaanden juli en augustus heb je kans op tropische temperaturen. Weet wel dat je alle maanden van het jaar kans hebt op een regen- of onweersbui in Parijs.